ByeByeGrass, laat het gras maar groeien in Aalst

byebyegrass

ByeByeGrass roept samen met Aalst op om het gras te laten groeien tot 1 mei

Bart Backaert is hoofd van de groendienst Aalst en een celebrity onder groenprofessionals. Hij is de man die ooit pleitte om een gazontaks in te voeren. Samen met tuinarchitect Louis De Jaeger, oprichter van de ByeByeGrass-campagne, zaaiden ze 3.500m2 bloemenweide in. Hiermee geven ze het startschot voor de 3de editie van ByeByeGrass en roepen ze iedereen op om hun gazon te laten groeien tot minstens 1 mei, of om een bloemenweide in te zaaien.

Bart Backaert en Louis De Jaeger tonen dat een bloemenweide inzaaien een kunst is, maar toch ook simpel is aan te leren. Het is belangrijk om eerst de bodem zaaiklaar te maken door het lichtjes te bewerken, zaaien op gazon lukt dus niet. Daarna meng je het zaadmengsel best met zand, hierdoor waait het zaad minder snel weg en verspreid je de zaadjes beter. We hebben soms de neiging om te dicht bij elkaar te zaaien. Zo legt Bart Backaert uit hoe hij het gazon in het stadspark heeft veramd door het maaisel telkens af te voeren. Hierdoor moet hij bijna niet meer maaien en zijn er heel wat zeldzame wilde bloemen tevoorschijn gekomen. Hoe minder we het gazon maaien, hoe minder water we moeten geven, hoe meer vlinders en bijtjes we aantrekken en hoe meer CO2 we opslaan. Door een beetje luier te zijn redden we de planeet, onze portemonnee en onze vrije tijd.

Drie jaar geleden gaf tuinarchitect Louis De Jaeger samen met Dirk Draulans, Maria ‘Mies’ Meulders, Bartel Van Riet, Herr Seele, Steven Vromman en de wetenschappers achter Ecoduct & Centaurea de aftrap van een campagne die als doel heeft: zoveel mogelijk gazon afschaffen en veranderen in bloemenweides, struiken en bomen.

“Een gemillimeterd gazon is niet meer dan een groene woestijn. Het is het meest onnatuurlijke wat er is. Dankzij jarenlange propaganda van tuincentra denken we dat we wekelijks moeten maaien, en veel moeten bemesten en verticuteren, maar dit is fake news. Dit doet meer kwaad dan goed.” zegt Louis De Jaeger.

Als iedereen tot 1 mei het gras laat groeien heeft dit een enorme positieve impact

Bijna één tiende van de oppervlakte van Vlaanderen bestaat uit tuinen. Als iedereen tot 1 mei het gras laat groeien heeft dit een enorme positieve impact op ons chronisch watertekort én op je waterrekening. Ook zal alles wat fladdert en rondkruipt je dankbaar zijn. Zelfs al laat iedereen maar één vierkante meter gazon groeien krijgen we er in één klap het grootste natuurgebied van Vlaanderen bij. Het inzaaien van een bloemenmengsel is uiteraard ook meer dan aan te raden.

“We worden dagelijks overspoeld met slecht nieuws, het is fijn om ons terug te trekken in onze tuin. Als we de natuur op sommige plekken haar vrije gang laten gaan, kunnen we mateloos genieten van de spontaniteit die anders soms ver te zoeken is in deze wereld” zegt De Jaeger.

Garden hacks – Hoe je gazon gemakkelijk pimpen.

Zet bijvoorbeeld 4 stokjes waartussen je het gras laat groeien, observeer wat er allemaal groeit. Het is ook mooi als je de randen van je gazon langer laat worden, door sommige delen minder frequent te maaien creëer je een gazon in verschillende niveaus. Leuk is ook om bepaalde vormen te laten groeien, zoals een hartje of een smiley. Of waarom geen stuk lang gras houden er enkele zitcirkels in maaien?

“Gazon dat je echt weinig gebruikt kan je maar beter vervangen door een bloemenweide, vaste planten, struiken of bomen. Wij zijn enorme fans van machoplanten: dit zijn planten die zeer stevig zijn, een mooie bloei hebben en er is hier zo goed als geen onderhoud aan” zegt De Jaeger.

Grootste bloemenweide

Dit jaar opnieuw organiseert ByeByeGrass ‘De Grootste Bloemenweide van de Benelux’ waarbij er met zoveel mogelijk mensen samen gezaaid wordt, iedereen in zijn eigen tuin. Zo maken we allemaal puzzelstukjes die samen de grootste bloemenweide ooit kunnen worden. Een ideale lockdown-bezigheid.