...

Fietsen met je kind: 3 handige tips

fietsen met de kinderenFietsen met je kind: 3 handige tips

Van zodra je kindje zelfstandig kan zitten, mag het zeker mee op de fiets. Natuurlijk wil je je kindje wel zo veilig mogelijk vervoeren. Onderstaande drie handige tips helpen je om je kindje veilig mee te nemen op de fiets.

Een veilig en geschikt fietsstoeltje kiezen

Er is veel keuze en je hebt bijvoorbeeld handige kinderzitjes voor op het stuur, al krijgt een stoeltje voor de bagagedrager nog steeds de voorkeur. Het belemmert het stuurvermogen veel minder, net zoals het op- en afstappen. Hierdoor is het gewoon een veiligere optie.

Over de veiligheid hoef je je verder geen zorgen te maken, want alle fietsstoeltjes moeten aan de Europese veiligheidseisen voldoen. Let wel altijd op het maximum draaggewicht van het fietsstoeltje en je bagagedrager. Overschrijd dit nooit, want dan is de veiligheid niet langer gegarandeerd. Enkele eenvoudige aanpassingen kunnen de veiligheid bovendien verder verhogen, zoals de aanwezigheid van wielbescherming of een fietsvlagje zodat je beter opvalt in het verkeer.

Je kindje op de fietsbelevenis kleden

Het is niet alleen een kwestie van de juiste kinderzitjes voor op de fiets te kiezen, want je moet je kindje ook juist kleden. Het is natuurlijk flink kouder dan in de auto en dat betekent extra laagjes. Een dekentje is uiteraard geen goed idee want dat kan in de wielen terechtkomen.

Tijdens de wintermaanden kies je voor een warm truitje, een winterjas en een muts. Het is ideaal als de jas ook een capuchon heeft die je eventueel over het mutsje heen kan trekken. Ook een legging onder het broekje is te overwegen, maar dat is afhankelijk van hoe dun of dik het broekje is. Een goede spijkerbroek zal meestal wel volstaan. Vergeet zeker niet om ook altijd een regenponcho mee te nemen.

Kies je alsnog voor een fietsstoeltje voor aan het stuur? Plaats dan altijd even een windscherm. Je kindje kan per slot van rekening niet achter jou schuilen en heeft het anders extra koud. Sommige fabrikanten hebben eigen windschermen op de markt gebracht, maar er zijn ook universele modellen die je eenvoudig kan monteren.

Vooraf oefenen

Fietsen met een kind is toch volledig anders dan alleen fietsen. Je moet bijvoorbeeld extra gewicht meezeulen en je zal minder snel het drukke kruispunt kunnen oversteken. Daarop moet je kunnen anticiperen. Bovendien kan ook je draaicirkel anders zijn dan je gewoon bent, zeker als je een fietsstoeltje aan het stuur bevestigt. Vergeet daarom niet om vooraf even te oefenen. Het klinkt misschien vreemd, maar plaats bijvoorbeeld een zak aardappelen op het kinderzitje en ga lekker fietsen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je kindje je daadwerkelijk vergezelt.