...

Wiegje aanschaffen: dit zijn je opties

Wiegje aanschaffen: dit zijn je optiesWiegje aanschaffen: dit zijn je opties

Bij het kopen van een wiegje zijn er veel zaken waarop je moet letten. Naast de prijs en de bouwkwaliteit heb je ook nog de keuze uit verschillende modellen. Elk model heeft eigen voor- en nadelen en ook het prijskaartje kan flink variëren.

Standaardwiegje

De standaardwiegjes zijn vaak een kleinere versie van een ledikantje, waardoor het je kindje meer geborgenheid biedt en het ook eenvoudiger te verplaatsen is. Deze standaardmodellen zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende materialen, designs en prijsklassen. Zo zijn er rieten wiegjes die een authentieke uitstraling hebben, maar kan je ook perfect kiezen voor bamboe, hout et cetera.

Co-sleeper

Vervolgens zijn er de zogenaamde co-sleepers. Een co-sleeper plaats je naast het ouderlijk bed zodat je kindje echt bij jou slaapt, maar zonder het verstikkingsgevaar dat daar normaal gesproken bij hoort. Deze keuze wordt vaak gemaakt om praktische redenen, bijvoorbeeld omdat de mama niet hoeft op te staan voor het geven van borstvoeding. Ook koppels die voor de eerste keer ouder worden, vinden het vaak rustgevender om dicht bij hun kindje te slapen. Onder andere via Wiegjes.be vind je eenvoudig co-sleepers terug.

Schommelwiegje

Daarnaast zijn er dan weer de schommelwiegjes. Een schommelwieg beweegt zachtjes heen en weer zodat het kindje makkelijker de slaap kan vatten. Het nadeel is natuurlijk dat de schommelwieg minder stabiel is en eigenlijk nooit zonder supervisie mag worden gebruikt. Wel zijn er modellen die je in en uit de schommelstand kan klikken. Er zijn ook nog elektrische robotmodellen die het schommelen van je overnemen zodat je niet zelf de hele tijd bij het wiegje moet blijven. In beide gevallen is een hoger prijskaartje het logische gevolg.

Hangwiegje

Nog een ander model is de hangwieg. Met een hangwieg kan je kindje heel stabiel slapen en de zachte bewegingen helpen hierbij om makkelijker de slaap te vatten. Tegelijkertijd is het ook veiliger dan een schommelwiegje. Het nadeel is natuurlijk de prijs, maar ook de montage waarbij je een anker in je plafond moet bevestigen. Er zijn wel hangwiegjes die met een eigen standaard komen, maar deze wiegjes nemen extra veel plaats in en zijn vaak ook duurder.

Reiswiegje

Reiswiegjes bieden ten slotte een oplossing voor op vakantie. Ze mogen nooit gebruikt worden ter vervanging van de bovenstaande wiegjes, maar ze kunnen wel kortstondig worden gebruikt, bijvoorbeeld in de auto of op reis. Sommige kinder- en wandelwagens hebben een afneembare reiswieg die je ook gewoon kan gebruiken. Weet wel dat een autostoeltje meer bescherming biedt dan een reiswiegje.