...

4 tips bij de aanschaf van een kinderstoel

4 tips bij de aanschaf van een kinderstoel

4 tips bij de aanschaf van een kinderstoel

Samen aan tafel eten, is de normaalste zaak van de wereld. Of toch voor ons. Het is belangrijk dat je er zo vroeg mogelijk mee start zodat het ook voor kinderen doodnormaal wordt. In ieder geval heb je daarvoor een goede kinderstoel nodig. Deze tips helpen je bij het vinden van een goed exemplaar.

Veiligheid boven alles

Bij een kinderstoel komt de veiligheid natuurlijk op de eerste plaats. De meeste kinderstoelen voldoen aan de veiligheidsnorm NEN 14988. Als je dit op de verpakking ziet staan, weet je dat je kindje goed zit. Besteed wel extra aandacht aan tweedehands exemplaren. Ga bijvoorbeeld na of er geen schroeven ontbreken, het hout niet splintert enzovoort. Bij alle stoeltjes geldt dan weer dat je aandacht moet schenken aan het tuigje. In een ideaal geval gaat het om een vijfpuntsgordel. Dan zit je kindje echt volledig vast en kan het niet opstaan of uit de kinderstoel donderen.

Overweeg een meegroeistoel

Kindjes groeien snel en voor je het weet zijn ze hun kinderstoel ontgroeid. Daarom is een meegroeistoel meestal interessanter. Ze zijn iets duurder, maar op lange termijn haal je dat er natuurlijk gewoon uit. Het bekendste voorbeeld van zo’n meegroeistoel is de Stokke Tripp Trapp stoel waarvan zowel het zitvlak als de voetensteun verstelbaar zijn.

Kies voor eenvoudig afwasbare bekleding

Wat de bekleding betreft, mag je natuurlijk een beetje naar het interieur van je woning kijken. Het is net zo leuk wanneer de bekleding aansluit bij de andere stoelen aan tafel en het gewoon een mooi geheel vormt. En ja, het mag zelfs de huiskamer verfraaien. Let echter ook op hoe makkelijk het te reinigen is. Sommige stofjes zijn zacht, comfortabel en zien er goed uit, maar zijn enkel met de hand te wassen. En dan moet je ook nog eens tussen de vele naden, spleten en plooien reinigen. Hygiënisch is dat natuurlijk niet.

Reviews lezen en tests bekijken

Een kinderstoel ga je intensief gebruiken. Dat wil zeggen dat de gespjes meermaals per dag aan en uit zullen gaan, je de inklapbare kinderstoel telkens weer open en dicht moet klappen, je het blad opnieuw en opnieuw moet verstellen enzovoort. Daarom is het belangrijk dat je bij de aankoop controleert hoe vlot dat allemaal gaat en dat je daarnaast ook even de bouwkwaliteit controleert.

Dat kan je doen door het een en ander na te vragen bij mensen die het stoeltje al lang gebruiken. Vraag het bijvoorbeeld eens na bij vrienden of familie. Je kan ook altijd reviews lezen op websites als www.kinderstoelen.be. Ook de Nederlandse consumentenorganisatie Consumentenbond heeft kinderstoelen op verschillende punten vergeleken. Deze testresultaten bieden zeker een meerwaarde bij de aanschaf van een kinderstoel.