Circa organiseert Ciné Privé, het filmfestival aan huis

Circa (Cultuurcentrum Gent) organiseert voor de derde keer op rij Ciné Privé, het filmfestival aan huis en op locatie. Het filmfestival loopt van woensdag 10 tot en met zaterdag 13 februari. Er wordt een selectie van kortfilms, animatiefilms, video-installaties en langspeelfilms aangeboden. Een aantal van deze films viel in de prijzen in binnen- en buitenland. Anders dan bij de vorige edities vindt Ciné Privé dit jaar plaats in één bepaalde Gentse wijk: de Bloemekenswijk. Tijdens deze editie is er met Ciné Kadee ook extra aandacht voor kinderen.

Circa wil met Ciné Privé het grote publiek laten proeven van de Bloemekenswijk in al haar facetten. Tijdens het festival zal het publiek gedurende drie dagen op een verrassende wijze met de wijk kennis maken via onder meer woonkamers van buurt-bewoners, het Museum Dr. Guislain en de voormalige UCO fabriek. Het kloppend hart van Ciné Privé is het meeting point in het Museum dr. Guislain: Ciné Café. In het Café kan het publiek terecht voor de bar met tapas en voor de verkoop van tickets op de dag van de vertoning zelf. Er staan optredens en dj's geprogrammeerd en het publiek kan er de filmmakers ontmoeten. Alle activiteiten in het Ciné Café zijn gratis en vrij toegankelijk voor alle geïnteresseerden.

Op woensdag 10 en zaterdag 13 februari kan men, van 14 tot 18 uur, samen met de kinderen genieten van een unieke selectie kinderfilms van vroeger en nu. Speelfilms, kortfilms en animatiefilms voor kinderen vanaf 4 jaar passeren de revue. Ook op woensdag 10 februari kan het publiek om 19 uur meeluisteren en meepraten tijdens het sofagesprek over de toekomst van de kortfilm in het Ciné Café.

Op donderdag 11 februari start het filmfestival met 6 kortfilms waaronder de beste Vlaamse Studentenkortfilm van 2009 op het Filmfestival Gent: 'Helden Van de Harmonie' van Nele De Cat. Ook de documentaire 'Persona non Grata' van Fabio Wuytack wordt vertoond. Deze documentaire vertelt het aangrijpende verhaal van Frans Wuytack die na 30 jaar verbanning samen met zijn zoon Fabio terugkeert naar Latijns-Amerika.

Vrijdag 12 februari worden 5 kortfilms vertoond, waaronder 'Een kleine duw' van Philippe Verkinderen. Deze kortfilm won de publieksprijs in de Vlaamse competitie tijdens het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. Ook Candy Darling van Silvia Defrance staat op het programma. Zij ontving voor deze animatie verschillende internationale prijzen, onder andere op 'The New York Short Film Festival in februari 2009.

Zaterdag 13 februari is er een selectie van Vlaamse kortfilms met onder meer 'Cocoon' van Jeroen Bogaert, een dramatische dansfilm en 'Socarrat' van David Moreno, een donker humoristisch portret van een disfunctionele familie. Met de straattheateract Première brengen Les Frères Lumière vanaf 18 uur in absolute wereldpremière hun nieuwste stille film.

Het start- en eindpunt zijn steeds het Ciné Café, het meetingpoint in het Museum dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43. Op het aangegeven uur wordt u verwacht in het Café, vanwaar een wandeling met gids vertrekt door de Bloemekenswijk naar de locatie van de vertoning. Het is daarom noodzakelijk om tijdig aanwezig te zijn. Het volledige programma is te vinden op de website www.circagent.be

Tickets: Uitbureau Gent vzw, Kammerstraat 19, 9000 Gent, tel. 09 233 77 88, website www.uitbureau.be Ciné Privé (5 euro) wordt verkocht per avond en per locatie. Afspraak om 19.30 uur in het meetingpoint. Ciné Kadee (2 euro) wordt verkocht per namiddag: van 14 tot 18 uur heeft het publiek doorlopend toegang tot de verschillende voorstellingen van die namiddag. De activiteiten en films in het Ciné Café zijn gratis.
Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER