Maak kennis met de mogelijkheden van de bamboe-economie

bamboe-economie

Maak kennis met de mogelijkheden van de bamboe-economie

De bamboe-industrie is vrij jong, maar groeit wel heel snel. België was altijd al een van de koplopers in het onderzoek naar bamboeteelt, met onder andere hoogstaand onderzoek aan de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Gent. Oprins Plant nv in Rijkevorsel, een wereldleider in de bamboe-sierteeltsector, ontwikkelde dan weer de in-vitrovermeerdering van bamboe. Het is dan ook niet helemaal verwonderlijk dat bamboe steeds meer hoekjes van de economie verovert.

Zachte badjassen en warmteregulerend ondergoed

Een andere innovatie is het verwerken van bamboe in textiel. Dit doet men door de cellulosevezels chemisch te behandelen. Bamboetextiel is vooral zacht, blijft langdurig fris en zorgt voor een uitstekende warmteregularisatie. Ondergoed, sokken en badjassen gemaakt van bamboe doen het dan ook heel goed.

Ondanks de uitstekende eigenschappen, wint bamboetextiel vooral terrein omdat het een duurzamer alternatief is voor katoen. Katoen heeft gigantisch veel bewatering nodig, is verantwoordelijk voor 25% van de insecticiden en 11% van de pesticiden en ten slotte is er ook heel veel kunstmest nodig omdat de grond snel uitgeput raakt. Bamboe heeft daarentegen geen kunstmatige bewatering, insecticiden of pesticiden nodig, terwijl er per vierkante meter tot tien keer meer bamboe dan katoen kan worden geproduceerd.

Binnen- en buitentoepassingen

Meubelgigant IKEA maakt al langer gebruik van bamboe bij de productie van haar meubelen. Hoewel het slechts een marginaal aandeel in de volledige materiaalmix heeft, neemt dat aandeel jaarlijks wel met 20% toe. Het wordt er in de eerste plaats gezien als een duurzaam alternatief, net zoals IKEA eerder al besliste om enkel nog ledverlichting te verkopen. Daarnaast wordt bamboe er steeds vaker toegepast omwille van de dimensionale stabiliteit. Dat wil zeggen dat het in tegenstelling tot hout niet opzwelt of krimpt onder invloed van klimaatwijzigingen. Dat is ook de reden waarom bamboe steeds vaker voor outdoortoepassingen wordt gebruikt. In Nederland gebruiken ze het bijvoorbeeld voor verkeersborden en in China zelfs voor tunnelbouw en militaire toepassingen. Ieder zijn meug, maar het toont toch opnieuw de mogelijkheden aan.

Bamboe en de gezondheidssector

Bamboe is een bron van silicium of kiezelzuur, een stof die veel gezondheidsvoordelen heeft. Niet voor niets wordt het onder andere gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer, osteoporose en artrose. Vaak wordt de stof, gewonnen uit de bamboeplant, aan medicijnen toegevoegd. De voordelen van silicium zijn al langer bekend. Niet voor niets werd vroeger vaak brandnetelsoep aangeraden bij osteoartritis. Alleen bevat bamboe nog meer silicium en is het economisch rendabeler.

Niet blind zijn voor risico’s

Hoewel bamboe veel gezondheidsvoordelen heeft, wijzen onderzoekers ook op risico’s. Zo wezen onderzoekers in het consumentenblad “60 Millions de Consommateurs” nog op de risico’s van bamboebestek. Eerder deden Consumentenbond en Stiftung Warentest al hetzelfde.

Bamboe wordt steeds vaker gebruikt om plastic disposables te vervangen, wat een goede zaak is, maar dat verloopt niet altijd even goed. Het probleem ligt vooral bij het productieproces. Zo wordt er bij het productieproces een hars van melamine gemaakt. En wanneer melamine in contact komt met hitte, reken op minimaal 70°C, komen er stoffen vrij die giftig zijn voor de gezondheid. Er wordt dan ook gewaarschuwd om bamboeborden nooit in de microgolfoven te steken en om ze evenmin als koffiebekers te gebruiken. En dat gebeurt vandaag wel nog steeds.