Twee op drie heeft soms gehoorproblemen

Twee op drie bezoekers van een concert of fuif ondervinden nadien soms hinder van een pieptoon in de oren of een gehoortrauma. Toch gebruikt een op twee nooit gehoorbescherming. Dat blijkt uit een enquête van de Liberale Mutualiteit.

gehoorschadeNiemand wil een constante pieptoon door zijn oren horen suizen. Toch zijn de risico’s op schade groot. Steeds meer mensen, en zeker jongeren, lijken dat te beseffen. ”Gehoorschade is niet langer een taboe”, zegt Cathy De Waele, algemeen directeur van LM Oost-Vlaanderen. “Daarom vroegen wij aan 750 Oost-Vlamingen hoe zij met gehoorbescherming omgaan.”

Liefst 65 % of twee op drie van de deelnemers aan de enquête ervaart soms een pieptoon of gehoortrauma na een concert, fuif of verblijf in een luide omgeving. Op de vraag wat de beste maatregel is om ervoor te zorgen dat minder mensen gehoorschade oplopen, opteert 42 % van de deelnemers dat toeschouwers zich beter moeten beschermen en 39 % dat organisatoren de muziek minder luid moeten zetten. Ook zegt 17 % dat de overheid strengere regels zou moeten opleggen.

Gebruik van gehoorbescherming
Een opvallend resultaat uit de bevraging: 49 % van de respondenten gebruikt nooit gehoorbescherming. Ondanks de gevaren acht 29 % die bescherming niet nodig, terwijl 24 % geen oordoppen draagt omdat die niet gemakkelijk zitten.

Als men kan kiezen tussen het gebruik van mousse, universele of op maat gemaakte oordoppen, kiest 45 % voor de mousse oordoppen en 27 % voor op maat gemaakte oordoppen. Nochtans bieden die laatste een hogere graad van bescherming. 13 % kiest niet voor oordoppen op maat wegens de hoge aankoopprijs.

Sensibilisering
Maar wat motiveert nu het meest om actief het gehoor te beschermen? 30 % van de deelnemers vraagt naar meer informatie en sensibilisering rond gehoorschade en wetgeving. 28 % zegt dat een korting voor op maat gemaakte oordoppen een doeltreffende actie zou zijn en 24 % moedigt een gratis gehoortest aan.

“Meer sensibilisering is nodig”, zegt Cathy De Waele. “Tijdens het openingsweekend van de Gentse Feesten is iedereen welkom voor een gratis gehoortest in het LM-kantoor in de Hoogpoort te Gent. Je kan er ook deelnemen aan onze fotowedstrijd en onder meer oordoppen op maat winnen. In augustus volgen ook gratis sessies in Lokeren.”

Praktische informatie voor de gratis gehoortest in Gent en Lokeren:

LM-kantoor, Hoogpoort 37 – 9000 Gent:
Vrijdag 18/07, zaterdag 19/07, maandag 21/07: 15u-23u.
LM Zorgshop, Zand 20 – 9160 Lokeren:
Van 11 tot 22 augustus: maandag tot vrijdag telkens van 13u tot 17u.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here