Filmfestival Gent opent met schitterende film

De ongewoon boeiende film 'Perfume' opende woensdagavond de competitie op het 33ste filmfestival te Gent. De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Patrick Süskind uit 1985, waarvan wereldwijd meer dan 15 miljoen exemplaren zijn verkocht. De film trok bij de release in Duitsland maar liefst 250.000 filmliefhebbers naar de bioscopen. Het Filmfestival Gent koos 'Perfume: The Story of a Murderer' als opener omdat de film een ruim publiek aanspreekt. Regisseur Tom Tykwer schreef zelf mee de muziek van de film waardoor Perfume een plek verdient in de competitie die in het teken staat van 'Impact van muziek op film'. De film een visueel pareltje en de acteurs Ben Whishaw (Grenouille), Dustin Hoffman (Baldini) en Alan Rickman (Rickis) leveren klassewerk. Je zou kunnen zeggen dat het de langste film ooit over de eenzaamste mens ter wereld is, maar je moet zelf gaan kijken om dat te bevatten.

Achter de rode loper van het Filmfestival schuilen echter heel wat centen, 3,4 miljoen euro om precies te zijn. Daar zit voor één derde overheidssubsidies tussen, maar de rest zijn tickets en sponsors. Volgens Jacques Dubrulle mag je niet vergeten dat al die festivalgangers veel meer doen dan alleen maar naar de film kijken. Tot ver buiten Gent zijn hotels volgeboekt en de zakelijke relaties zijn in de wolken over de manier waarop ze in de watten gelegd worden. Dank zij de samenwerking met partners zoals de Vooruit en het provinciebestuur kan het Filmfestival ook interessante formules aanbieden. Toch houdt het Filmfestival rekening met enkele beperkingen. Toen men hoorde dat een bezoekje van Nicole Kidman 400.000 dollar zou kosten bedankte men haar vriendelijk en verkoos men een uitgebreide gastenlijst. Het Filmfestival neemt wel hun reis en verblijfskosten voor hun rekening maar betaalt hen niet voor hun aanwezigheid.

De duurste vogel van het hele festival is de gerenommeerde regisseur Stanley Kubrick. Om de expositie over zijn leven en werk naar Gent te krijgen verdubbelde de dienst cultuur van de provincie zijn budget. De uitkoopsom voor de tentoonstelling koste maar liefst 255.000 euro. Reken daar nog 100.000 euro extra aan personeel en nog wat extraatjes en je hebt een aardig bedrag. Maar het festival vertoont dan ook alle beschikbare films van de regisseur, inbegrepen documentaires over Kubrick en sluit af met een gemaskerd bal in de Vooruit.

Een ander avontuur is de nieuwe Vlaamse film 'Windkracht 10' van regisseur Hans Herbots. Vrijdagavond ging de film in avant-première met een stunt op het nieuwe Gentse Sint-Pietersplein. De crew werd afgezet door een Seaking helikopter, jammer genoeg in de gietende regen. De film werd voor een deel opgenomen in de gerenommeerde Pinewood studio's, waar ook de James Bond films opgenomen werden. Daardoor steeg het budget tot 4,3 miljoen euro. Dit allemaal om het verhaal van Alex, een vrouwelijke medic en de duiker Rick Symons, die in de knoop ligt met zichzelf, te vertellen. Ondertussen vernemen we dat de film reeds 10.000 bezoekers lokte en goed is voor de helft van de Vlaamse bioscooprecette.
Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER