Hiv is een beest met twee gezichten

 

Aalst (redactie/mas) Op één december vindt WereldAidsDag plaats. In de aanloop naar die dag zullen heel wat activiteiten te merken zijn die echter twee verschillende boodschappen lijken te verspreiden.
De ene boodschap vertelt dat hiv best leefbaar is en dat de voornaamste last die je ervan ondervindt, een is van stigmatisering.
De tweede boodschap vertelt dan weer dat hiv een moordend monster is, dat als aids jaarlijks voor anderhalf miljoen doden zorgt. Het verwarrende hierbij is dat beide verhalen kloppen.
Hiv in het westen
In het rijke westen kunnen we hiv min of meer aan de leiband houden. Het virus blijft zich wel verspreiden, vooral bij homomannen, maar richt er al lang niet meer de ravage aan die we met het virus zijn gaan associëren. Dit is niet langer de tijd van ‘Philadelphia’, van uitgemergelde patiënten die moesten vrezen voor hun leven.
Een seropositieve homo is géén rondlopende tijdbom, maar doorgaans een heel gezonde man. In de eenentwintigste eeuw kan je als drager van het hiv-virus net zo makkelijk leven als een diabetespatiënt.
We willen uiteraard de besmetting indijken. We blijven hameren op het gebruik van condooms, op het regelmatige snelle testen, en op het maken van goede afspraken met je partner. En omdat de meeste besmettingen nu eenmaal worden overgedragen door dragers die het zelf nog niet weten, dringen we aan op het verlagen van de drempels die er zijn op het testen, onder andere door het opzetten van centra en het verspreiden van betaalbare testen.
Stationsacties

In verschillende stations in Vlaanderen zullen rode lintjes worden uitgedeeld als symbool voor onze openheid voor iedere seropositieve persoon, waar ook ter wereld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here