Vrouwen doen liever wat extra's voor hun baas

Mannen hebben minder moeite met zich omhoog likken dan vrouwen Vrouwen daarentegen doen liever wat extra's voor hun manager of baas. Vacaturesite MegaJobs liet DotWise de omgang met collega's en bazen onderzoeken. Twee op drie werknemers beschouwt collega's als vrienden. Buiten werktijd willen de meeste mannen en vrouwen best samen een weekend weg, naar de disco e.d. Vrouwen gaan graag met collega's een borrel drinken of uit eten, maar samen naar de sauna wil geen enkele vrouw en vier op de vijf dames treffen we ook niet met collega's op het strand. Terwijl 4 op 10 mannen best met collega's naar de sauna wil, en de helft der mannen ook naar het strand meegaat.

Bijna de helft der mannen (46%) vindt vriendschappelijk contact met de baas of manager zeker bevorderlijk voor de carrière. Bij de vrouwen denkt echter slechts 20% dat vrienden worden met de baas tot promotie kan leiden. Volgens vier op tien mannen en zes op tien vrouwen, hangt het toch vooral van de baas af, terwijl het volgens 14% der mannen en ruim 20% der vrouwen geen enkele invloed heeft.

Vanzelfsprekend rijst de vraag of de werknemer dan weleens bepaalde dingen doet of onderneemt juist om de baas of manager gunstig te stemmen. Dit is uiteraard iets geheel anders dan een vriendschappelijk contact onderhouden, en de percentages blijken nu opvallend te verschillen. Zo meldt één op drie heren weleens wat extra's te doen, tegen bijna één op twee dames, in de hoop daarmee hun carrièrekansen te verbeteren.

Onderzoekbureau DotWise heeft 304 mannen en vrouwen uit de beroepsbevolking ondervraagd, 18 jaar of ouder en niet langer dan een half jaar inactief. Afwijkend van het gangbare onderzoek, is dat de respondenten niet alleen hun mening konden aankruisen, maar ook zijn gevraagd deze mening duidelijk te onderbouwen, met soms zeer aansprekende citaten als resultaat, waarvan een bloemlezing te vinden is op de website van DotWise, ondermeer:

"Absoluut! Ik rij inmiddels klassieke rally's met mijn collega's en werkgever. We stappen veel, gaan twee keer per jaar een weekend naar het buitenland. Súper voor de sfeer en collegialiteit!"(man) "Het tegendeel bleek mij vaak waar. Bij vriendschap denk je ook aan loyaliteit en wanneer het om persoonlijke belangen gaat in een werksituatie, dan speelt dat niet altijd en houdt de vriendschap op.

Beter is collegialiteit. Minder gevaarlijk voor de vriendschap."(vrouw).

"De baas zou alleen naar kwaliteiten moeten kijken en de vriendschap buiten beschouwing moeten laten, maar managers zijn ook maar mensen." (vrouw).

"Hem geen strobreed in de weg liggen en altijd ja zeggen." (man).

"Teveel naakt blijft lastig. In tegenstelling tot de heren, zijn de dames bij ons zeker aantrekkelijk." (man).

Over DotWise

DotWise is een consultancy voor online marketingcommunicatie, gespecialiseerd in online kwalitatief onderzoek. Tot haar klanten behoren onder meer BOL.com, Fortis, De Hypotheekshop, Lexmark, RIVM, Unilease en ZwitserLeven. www.dotwise.nl

Over MegaJobs, in Nederland en België

MegaJobs.nl werd in oktober 2004 gelanceerd, waarna in juni 2005 het Vlaamse zusje MegaJobs.be volgde. MegaJobs biedt inmiddels ruim 80.000 vacatures, waarvan zo'n 33.000 actuele Nederlandse en 5000 actuele Belgische vacatures. MegaJobs is daarmee, de grootste vacaturesite van de Benelux. MegaJobs biedt dagelijks meer dan duizend 'verse' vacatures.

www.megajobs.nl en www.megajobs.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here