...

één zee eert Hugo Claus met zijn theaterstuk THUIS

één zee eert Claus

één zee eert Hugo Claus met zijn theaterstuk THUIS met o.a. Marleen Merckx, Koen Van Impe en Marilou Mermans. Theatermaker één zee, gooide vorig seizoen grote ogen met eersteling ACHTER DE SCHERMEN met Carry Goossens en Frans Maas in de hoofdrollen. Meteen was de ambitie helder van het productiehuis van Frank Aernout en Ann De Winne: zij koesteren de droom om repertoirestukken terug in ere te herstellen en met veel liefde te (laten) spelen. Dit seizoen kiest één zee resoluut voor één van Vlaanderens beroemdste auteurs, niemand minder dan schrijver, dichter en veelzijdig kunstenaar Hugo Claus. Vanaf 8 november zal THUIS  te zien zijn in de Rode Zaal van het Fakkeltheater. Robert Sian is regisseur van dienst en gaat aan de slag met stuk voor stuk prachtige acteurs: Marleen Merckx, Koen Van Impe, Briek Lesage, Britt Das en Marilou Mermans.

één zee Marleen Merckx

Door een professionele cast gebracht

De kostuums worden verzorgd door Marie Dries en Marc Cnops staat opnieuw in voor decor en licht. Een buitenkans voor theaterliefhebbers die dit stuk door een professionele cast gebracht willen zien. Het werk van Hugo Claus wordt de laatste tijd steeds minder gespeeld,  en eigenlijk bijna uitsluitend door liefhebbers-gezelschappen. één zee vond dat daar dringend iets aan moest veranderen. Producenten Frank Aernout en Ann De Winne vinden het hoog tijd dat Hugo Claus weer wat aandacht krijgt in het hedendaagse theater: “Wij brengen met dit stuk hulde aan het genie van één van de meest gelauwerde literaire kunstenaars van Vlaanderen : Hugo Claus (Brugge 1929 – Antwerpen 2008), dichter, schrijver, kunstschilder en filmmaker. THUIS werd geschreven in 1975 en is ongetwijfeld één van zijn meest markante theaterstukken.

één zee Marilou Mermans

Bewust Vlaams-gekleurde romans

” Mark Schaevers, auteur van het recent verschenen boek “De levens van Claus” blikt vooruit op THUIS: “Thuis, een geestig, door dialoog gedreven melodrama, is een interessant verbindingsstuk tussen Claus’ grote succes op het toneel Vrijdag (1969) en zijn bewust Vlaams-gekleurde romans Het verlangen (1978) en Het verdriet van België (1983). Hij verwerkte er – in een door-en-door Vlaamse setting – veel gegevens in uit zijn familie-geschiedenis. Het stuk werd in 1975 voor het eerst gespeeld, op een Amsterdamse scène. Het is bij uitstek een stuk van zijn hand dat steeds weer een nieuwe kans verdient.” THUIS  is te zien in de Rode Zaal van het Fakkeltheater vanaf 8 november 2024 en zal touren door Vlaanderen vanaf voorjaar 2026. Alle info op www.eenzee.be. Tickets zijn reeds ter beschikking op www.fakkeltheater.be

één zee Koen Van Impe

Korte Inhoud

THUIS vertelt het grappig, grotesk en kluchtig verhaal van een disfunctionele Vlaamse familie in de jaren zeventig. Een gefrustreerde man (Koen Van Impe), een gefrustreerde vrouw (Marleen Merckx), het komt wel vaker voor. Aan de basis van de frustratie van de vrouw ligt in dit geval geen jong meisje, maar een oude dame (Marilou Mermans). Ze moeten haar verzorgen zolang ze nog leeft. Die afspraak hoort bij het kopen van haar gigantische huis op lijfrente. De zoon van het echtpaar, Rik (Briek Lesage), komt na meer dan twee jaar terug naar huis en heeft een vriendinnetje meegebracht, Sonja (Britt Das). Bij zowel moeder Monique als vader Theo maakt dit veel emoties los. Beiden zien hun zoon als een kans om eindelijk eens hun hart te luchten. Grote ambities, maar geen succes. Leugens, opportunisme, bedrog en geen wederzijds respect. 3 generaties die in het verleden leven. Mannen blijven vrouwen teleurstellen. De jonge mensen proberen zich te bevrijden maar het lukt hen niet.

één zee Britt Das

één zee

ALGEMENE INFORMATIE – THUIS

CAST
Koen Van Impe: Theo Vandaele
Marleen Merckx: Monique Vandaele
Briek Lesage: Rik Vandaele
Britt Das: Sonja
Marilou Mermans: Lena Vergote

CREATIEF TEAM
Auteur: Hugo Claus
Regie: Robert Sian
Scenografie, decor, licht : Marc Cnops
Kostuums : Marie Dries en Hilde Colaers
Fotografie : Lieven Dirckx
Ontwerp & visualisatie : Tom Boute

“THUIS” geproduceerd door één zee zal spelen in de Rode Zaal van het Fakkeltheater (Antwerpen) vanaf vrijdag 8 november 2024

Tournee 2026 : via Huub Colla

Info: www.eenzee.be

één zee Briek Lesage