...

Lotte Stevens wordt iconische Jeanne d’Arc

Lotte Stevens als Jeanne d’Arc

Lotte Stevens wordt iconische Jeanne d’Arc in groots musicalspektakel. Na eerdere historische openluchtspektakels als Marie-Antoinette’, ‘Albert I’, ‘Rubens’ ‘1830’ en ‘Damiaan’, presenteert Historalia vanaf 14 augustus 2024 het grootse musicalspektakel ‘Jeanne d’Arc’ op het domein van Kasteel de Merode in Westerlo. Het schrijversduo Jelle Cleymans (liedteksten) en Jef Hoogmartens (script) moest de knoop nog doorhakken over wie in de huid mag kruipen van de iconische Franse oorlogsheldin en na intense audities, waarin deze kandidate Jelle en Jef bijna letterlijk omverblies, viel hun keuze op zangeres en actrice Lotte Stevens.

Lotte Stevens met paard (zoom)

Een mooi musicalpalmares

Met de in Geel geboren en getogen Lotte, die naast een mooi musicalpalmares (o.a. Evita, Rubens, Rocky Horror Show, 40-45, Red Star Line) natuurlijk als ‘Mega Mindy’ ook al de nodige ervaring heeft als (super)heldin, letterlijk een keuze ‘dicht bij huis’ voor deze productie die de stille Kempen ongetwijfeld in vuur en vlam zal zetten. Al zit er ook een wat wreed kantje aan de beslissing van Jelle en Jef, want nu zal regisseur Luc Stevens wel zijn eigen dochter naar de brandstapel moeten begeleiden…Naast hun Jeanne d’Arc losten Jelle en Jef ook nog enkele andere namen die deel zullen uitmaken van de cast en dat wordt een mooie mix van ervaring en jong talent.

Lotte Stevens met paard en schrijvers en regisseur

v.l.n.r.: Luc Stevens (regisseur), Sam Gevers (componist), Jelle Cleymans (liedteksten), Lotte Stevens (Jeanne d’Arc), Jef Hoogmartens (script), Simon de Merode (producent

Jos Dom neemt twee rollen op zich

Met Pieter Jan de Paepe (28, Lier), die afgelopen zomer nog schitterde als Damiaan in het gelijknamige musicalspektakel van Historalia, krijgt Lotte nog een extreem getalenteerde Kempenaar in de hoofdcast naast zich. Pieter Jan neemt de rol van nobelman Jean de Metz voor zijn rekening. Musicalacteur Floris Devooght (Hulste), assistent-regisseur van ‘Marie-Antoinette’ in Wijnendale vorig jaar, wordt Dauphin Karel VII. Gentenaar Steven Colombeen injecteert de cast als aartsengel Michaël verder met de nodige musicalkwaliteit en ervaren Antwerps acteur Jos Dom (59, Wilrijk) neemt als vader van Jeanne d’Arc (Jacques) en Filips de Goede maar liefst twee rollen op zich.

Jeanne d'Arc volwassen cast

Jong musicaltalent

Dat de Kempense grond rijk bezaaid ligt met jong musicaltalent, blijkt in de rest van de cast. Zo mag de 23-jarige Neel Hannes uit Olen zich opmaken voor zijn rol als biechtvader van Jeanne d’Arc. Speelt de 13-jarige Lien Crab uit Merksplas afwisselend (wet op kinderarbeid) met Sam De Kerf (12, Hoboken) de rol van Francoise en mag de 10-jarige Lio Cuypers uit Dessel in de huid kruipen van de jonge Jeanne d’Arc. Een rol die Lio deelt met Hebe Hansen (11, Langdorp). De rest van de cast wordt later nog bekendgemaakt.

Jeanne d'Arc kinderen en jeugd cast

Jeanne d’Arc het verhaal

Jeanne d’Arc, bijgenaamd de Maagd van Orléans, is een nationale heldin van Frankrijk en onlosmakelijk verbonden met de Franse geschiedenis. Haar leven vertelt het opvallende verhaal van een Frans boerenmeisje dat op opmerkelijke wijze een cruciale rol speelt tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk (1337-1453).

Jeanne werd rond 1412 geboren in het Noord-Franse boerenplaatsje Domrémy in de regio Lotharingen. Ze beweerde reeds op jonge leeftijd visioenen te hebben van onder andere de heilige Catharina, Margaretha en de aartsengel Michaël, die haar vertelden dat ze de Dauphin Karel VII moest helpen en Frankrijk van de Engelsen moest bevrijden. Tijdens haar eerste jaren in het leger had ze successen en schopte het zelfs tot legeraanvoerder. Later werd ze gevangen genomen door de vijand.

Op ongeveer negentienjarige leeftijd werd ze door een partijdige kerkelijke rechtbank tot de doodstraf veroordeeld en stierf ze op de brandstapel in Rouen. Vijfentwintig jaar na haar dood liet paus Calixtus III het proces herzien. Ze werd onschuldig bevonden en kreeg op 7 juli 1456 de titel van martelares. In 1909 werd ze door de Rooms-Katholieke Kerk zalig verklaard en in 1920 volgde de heiligverklaring.

Foto’s: House Of Entertainment.

Aankondiging Muscal Jeanne d'Arc

Beleef de epische reis van Jeanne d’Arc in dit nieuw, adembenemend musicalspektakel van Historalia. Laat je meeslepen door het verhaal van deze legendarische Franse heldin en ontdek de strijd, moed en opoffering die haar tot een icoon maakten. Met indrukwekkende decors en krachtige symfonische muziek, brengt Historalia Jeanne d’Arc tot leven zoals nooit tevoren!

Tickets & info ‘Jeanne d’Arc’ via historalia.be.