...

Belgisch voetbal schaamteloos in een vicieuze cirkel

Belgisch voetbal schaamteloos in een vicieuze cirkel

OPINIE: Belgisch voetbal schaamteloos in een vicieuze cirkel

Wat verwacht kon worden is al na enkele dagen een feit. Nu Anderlecht – Genk herspeeld wordt ruiken andere clubs de kans om zelf ook hun verlieswedstrijden onder de loep te nemen. RWDM wil de wedstrijd tegen KV Mechelen herspelen omwille van een niet gefloten penalty.

De Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal had op 26 januari het lumineuze idee om openlijk de aanval in te zetten op de officials van Anderlecht – Genk. Die volledig afgewerkte wedstrijd moet worden herspeeld omdat er een menselijke fout gebeurde.

Uiteraard zal vanaf nu iedere verliezende ploeg – en dat zijn er elk weekend wel een vijftal – de wedstrijdbeelden nauwgezet analyseren en bij de minste benadeling een procedure opstarten. RWDM bijt na slechts 4 dagen de spits af.

Nochtans ligt de kern van het probleem elders. Namelijk bij de clubs, coaches en spelers zelf.

Op speelplaatsen, op pleintjes, en in de scheidsrechterloze Liefhebbers Zaalvoetbal Cup bewijzen duizenden mensen dat ze ook zonder officials kunnen voetballen. Alleen wie zelf te oneerlijk is om een wedstrijd correct te laten verlopen heeft de hulp nodig van officials. Als je tot die categorie behoort, heb dan tenminste het fatsoen om er ook hun occasionele vergissingen bij te nemen.

Temeer omdat coaches en voetballers zelf tientallen menselijke fouten maken per wedstrijd. Maar als er oorzaken gezocht worden voor een verlieswedstrijd dan gaat het vooral over de scheidsrechtelijke fouten. Wint men door zo’n fout, dan blijft het echter opvallend stil. Bij deze bedenkelijke kameleon strategie worden zelden of nooit vragen gesteld.

Tot daar de situatie voor 26 januari 2024, en die was al erg genoeg. Toch vond de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal het die dag nodig om ook op hun beurt een tackle met de voeten vooruit in te zetten op alle goedbedoelende officials te lande.

Dankzij deze slechte Belgenmop is ons voetbal in een vicieuze, neerwaartse cirkel beland. RWDM rook z’n kans, vele anderen zullen volgen als het beroep van Anderlecht wordt afgewezen. Wie toont het lef om al deze schaamteloze heren tot de orde te roepen?

BIO: Kris Verbert is oprichter van de Liefhebbers Zaalvoetbal Cup (“LZV Cup”), de grootste zaalvoetbalbond van het land met 937 clubs en 0 scheidsrechters.

Liefhebbers Zaalvoetbal Cup
Website: www.lzvcup.be

Afbeelding van Frauke Riether via Pixabay