...

Een aannemer vinden in België

een aannemer vinden -1029665_1280

Een aannemer vinden in België

Een verbouwing of renovatie gaat vaak niet zonder professionele hulp. Om die reden heb je dan ook een goede aannemer nodig. Aannemers kunnen ingeschakeld worden voor verschillende taken. Denk aan kleine reparaties, een grootschalig nieuwbouwproject of zelfs een ontstoppingsdienst Antwerpen. Soms vragen we ons af hoe je nu eigenlijk een goede aannemer kunt vinden. Wij hebben het uitgezocht en delen een aantal tips.

Vraag altijd om referenties

Een goede manier om een geschikte aannemer te vinden, is door mensen om aanbevelingen te vragen. Denk aan vrienden, familie of kennissen die al eens met aannemers hebben gewerkt. Je kunt ook contact opnemen met mensen die eerder werk door die aannemer hebben laten doen. Zo krijg je een goed beeld van de kwaliteit van zijn werk en hoe hij te werk gaat.

Controleer de beroepsbekwaamheid

In België is het belangrijk dat aannemers geregistreerd staan in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) via een ondernemingsloket. Dit betekent dat ze gecontroleerd worden op hun ondernemersvaardigheden en technische kennis, vooral bij gereglementeerde beroepen. Je kunt zelf online in de KBO opzoeken of een aannemer geregistreerd staat, met de ‘KBO public search’. Zo weet je of de aannemer de juiste vaardigheden en kennis heeft voor jouw project.

Kijk naar erkenningen

Voor openbare werken is het verplicht dat aannemers erkend zijn. Deze erkenning kan ook een teken zijn van de betrouwbaarheid en financiële stabiliteit van een aannemer. Je kunt opzoeken welke aannemers erkend zijn voor bepaalde soorten werk. Maar let op: het betekent niet dat een aannemer zonder erkenning van lage kwaliteit is. Veel goede aannemers doen namelijk geen openbare werken en hebben dus die erkenning niet nodig.

Let op de verzekering voor 10-jarige aansprakelijkheid

In België moeten architecten en aannemers zich tijdens bouw- of renovatieprojecten houden aan een tienjarige aansprakelijkheid. Dit betekent dat ze tot tien jaar na het afronden van de werken verantwoordelijk kunnen zijn voor eventuele gebreken. Daarom is het belangrijk dat aannemers verzekerd zijn voor deze aansprakelijkheid. Deze regel geldt voor bouw- of renovatieprojecten die bedoeld zijn voor bewoning, waarvoor na 1 juli 2018 een bouwvergunning is afgegeven en waarbij een architect betrokken is. De verzekering dekt problemen met de stevigheid, stabiliteit en waterdichtheid van de constructie.

Controleer sociale en fiscale verplichtingen

Het is slim om te checken of een aannemer zijn sociale en fiscale zaken goed geregeld heeft. Als een bedrijf schulden heeft bij de belastingdienst of de sociale zekerheid, kan dat wijzen op financiële problemen. Je kunt online opzoeken of een aannemer zulke schulden heeft. Dit is extra belangrijk als de aannemer personeel in dienst heeft. Met deze tips vind je met gemak een aannemer in België die goed zijn werk doet.

 

Afbeelding via Pixabay