...

InterClassics presenteert een exclusiviteit

InterClassics presenteert

InterClassics presenteert de exclusieve ‘Howmet TX’-raceauto (1968) met helicoptermotor deze maand in Brussels Expo!Van vrijdag 17 tot zondag 19 november 2023 kan je in de Brusselse Heizelpaleizen 4, 5 en 6 terecht voor de 8ste editie van InterClassics Classic Car Show Brussels. Tussen de gigantische waaier van unieke classic cars, young- en oldtimers, vind je op de meer dan 40.000 m2beursoppervlakte ook deze unieke Howmet TX, een raceauto die in 1968 werd gebouwd en aangedreven wordt door een gasturbine in plaats van een conventionele verbrandingsmotor. “Eenvoudig gesteld ligt er een helicoptermotor in deze wagen”, zegt beursmanager Erik Panis. “Een van de belangrijkste technische innovaties van de Howmet TX is het waste-gate-systeem, dat een onmiddellijke responstijd mogelijk maakte bij accelereren en remmen”, gaat Erik Panis verder. Indertijd pakte de Howmet TX een glansrijke overwinning in de ‘24 uur van Daytona’ en een 2de plek tijdens de ’12 uur van Sebring’, beide in 1968.

Interclassics Howmet TX’-raceauto

24 uur van Le Mans

Ook in de ’24 uur van Le Mans’ – waarvan InterClassics de 100ste verjaardag viert met een nabootsing van het circuit op de beurs – stonden er twee Howmet TX’en met helicoptermotoren aan de startlijn. Helaas bereikten geen van beiden de eindstreep. In het 9de uur van de race kreeg het nummer 22 een ongeluk en nummer 23 werd na een te grote achterstand van drie uur gediskwalificeerd en tot stilstand gebracht in de pits”, zegt Erik Panis. De Howmet TX is en blijft een uiterst unieke wagen waar er slechts een handvol exemplaren van terug te vinden zijn. “Het model dat wij op de komende InterClassics presenteren maakt al 15 jaar deel uit van de Ascott Collection, een Franse autodealer die handelt in historische raceauto’s. Wegens de grote marktwaarde is er lang onderhandeld. In tegenstelling tot de vele auto’s op de beurs is deze niet te koop. Eigenaar Xavier Micheron wil geen afscheid nemen van zijn unieke heli-racer. Begrijpelijk, maar we zijn blij dat we de kans krijgen om hem half november te kunnen tonen aan het grote publiek”, sluit beursmanager Erik Panis enthousiast af.

40.000 m2 oppervlakte

Autoliefhebbers kunnen op 40.000 m2 oppervlakte genieten van honderden unieke classic cars, young- en oldtimers. Op de beurs is er dit jaar speciale aandacht voor de ‘24 uur van Le Mans’, die dit jaar toe was aan de 100ste editie. Verder zijn diverse auto-importeurs voor het eerst vertegenwoordigd op de beursvloer, waaronder PorscheLamborghiniBentley en Aston Martin. Naast automobilia, diensten en zelfs particuliere aangeboden auto’s vinden de bezoekers er tig eet- en drinkgelegenheden om er een compleet dagje uit van te maken. Tijdens de beurs zijn er 24 historische en hedendaagse Le Mans racersaanwezig en gerenommeerde auto-importeurs. Op vrijdag 17 november 2023 om 11u stellen Koen Wauters en Pascal Feryn van Team Feryn exclusief hun nieuwe Dakar-bolide voor waarmee ze in januari 2024, voor het eerst, deelnemen aan de Africa Eco Race. Op zondagnamiddag 19 november 2023 zijn Koen Wauters en Pascal Feryn eveneens aanwezig op de beurs voor een signeersessie bij de nieuwe wagen, op de exclusieve stand van Team Feryn.

Koen Wouters en pascal Feryn

De 8ste InterClassics Classic Car Show Brussel vindt plaats van vrijdag 17 tot en met zondag 19 november 2023 in de Brusselse Heizelpaleizen 4, 5 en 6. Op https://interclassics.events vind je meer informatie over de beurs