...

Zo verandert de manier waarop we huizen bouwen in de toekomst in België

Zo verandert de manier waarop we huizen bouwen in de toekomst in België

Zo verandert de manier waarop we huizen bouwen in de toekomst in België

We willen allemaal prettig wonen en het liefst in een appartement of huis naar onze zin. Voor veel Belgen is het vinden van een huis een uitdaging, maar zelfs als je al je droomhuis gevonden hebt, is er nog veel om rekening mee te houden. De manier waarop huizen worden gebouwd en we bestaande huizen verbouwen verandert razendsnel. Je leest hier wat er nu en in de toekomst allemaal kan veranderen aan de manier waarop we huizen bouwen in België.

Ramen worden steeds belangrijker

Moderne kantoorgebouwen en andere wolkenkrabbers zijn opgebouwd uit veel glas. In woonhuizen is dat glas tot voor kort nog niet veel toegepast. Dat komt doordat de meeste architecten huizen graag klassiek bouwen. Toch zijn er inmiddels volop mogelijkheden om onze woningen te voorzien van meer glas en meer ramen, zonder afbreuk te doen aan de veiligheid en duurzaamheid.

Met een raamvleugel kun je bijvoorbeeld een complete wand in de woning van glas maken, zoals in een kantoor. De vleugel in de ruit zit verstopt. Je ziet de scharnieren van de ramen niet zitten in het aluminium frame, maar je kunt de ramen wel openen om de woning te luchten.

Moderne ramen hebben bovendien vaak driedubbele beglazing, waardoor kou, of juist warmte in de zomer, veel minder kans krijgt. Met andere woorden: moderne ramen zorgen ervoor dat we onze woningen ruimer, lichter en moderner kunnen maken, met alle comfort van een normaal huis.

Huizen worden slim

Het internet der dingen is al bij veel bewoners in hun huis te vinden, zelfs zonder dat je er rekening mee houdt. Denk bijvoorbeeld aan slimme meters voor elektriciteit. Steeds meer fabrikanten ontwikkelen ook andere slimme apparaten, die je bijvoorbeeld bestuurt met een app. Denk aan een slimme koelkast of automatische gordijnen.

Omdat deze producten elk jaar een stukje goedkoper en toegankelijker worden, is de kans groot dat in de toekomst iedereen deze producten in huis heeft en al onze huizen een ‘stukje slimmer’ worden.

Het toilet doorspoelen met regenwater

Water is een schaars goed. België wordt al enkele zomers bedreigd met fikse watertekorten door langdurige droogte. Door water op te vangen in een regenton, of andere opvangmethoden onder de grond, kun je water verzamelen om te gebruiken voor het huishouden, zoals bijvoorbeeld het spoelen van je toilet,

Douchen met regenwater lijkt echter niet snel te gaan gebeuren. Je kunt als particulier overigens al wel regenwater verzamelen en filteren om te douchen in België, maar dat is vooralsnog op eigen risico. Je kunt je namelijk voorstellen dat er in regenwater bepaalde stoffen zitten, die je niet kunt drinken en niet ideaal zijn om te gebruiken voor huishoudelijk gebruik zoals de douche.

Afbeelding van Dominick Vietor via Pixabay