...

Hittegolf? Houd de warmte uit je huis

Hittegolf? Houd de warmte uit je huis

Hittegolf? Houd de warmte uit je huis

Wanneer de temperaturen buiten boven de 30 graden stijgen, weet je dat het in huis ook snel warm zal zijn. Zeker in België hebben we de gewoonte om onze huizen heel goed te isoleren, waardoor de warmte moeilijk naar buiten kan. Een airco installeren kan helpen, maar het is geen structurele oplossing om je huis koel te houden. Op zoek naar tips voor een frisser huis? In dit artikel lees je er alles over!

Sluit ramen en deuren

Een belangrijke regel die je goed moet onthouden als het warm weer is: zolang het buiten warmer is dan binnen, moet je alle ramen en deuren gesloten houden. Hetzelfde geldt voor de gordijnen. Glasgordijnen houden het zonlicht deels tegen, maar overgordijnen houden de warmte nog meer buiten omwille van hun isolerende functie. Nog beter dan gordijnen zijn rolluiken, omdat die ervoor zorgen dat de zon de ramen niet kan opwarmen. Heb je geen rolluiken, dan is een zonwering (zoals een luifel) ook een goede oplossing omdat deze net als rolluiken de zonnestralen en het glas van de ramen breekt. Geen budget voor een van beide oplossingen? Dan kan je gewoon de verticale lamellen sluiten of een isolerende raamfolie overwegen, die ook de warmte weert.

Koele lucht op het juiste moment

We zeiden het al: zolang het buiten warmer is dan binnen, doe je er goed aan ramen en deuren gesloten te houden. Naarmate de zon ondergaat en het donker wordt, zal ook de buitentemperatuur dalen. Dat is hét moment om alle ramen op te zetten. Kies ervoor om de ramen zowel boven als beneden open te zetten en ook aan de voor-en achterkant. Op die manier creëer je zogenaamde cross-ventilatie waardoor de koele lucht door het hele huis stroomt en je de warmte zoveel mogelijk naar buiten krijgt. Ook ‘s morgens vroeg kan je de ramen en deuren openen omdat de temperaturen dan nog niet te hoog zijn en er frisse lucht kan binnenkomen.

Snel effect

Is het intussen écht te warm geworden binnen en wil je niet wachten op wat verkoeling totdat de zon onder is? Dan kan je kiezen voor enkele sneller verkoelers. Opgelet, deze hebben slechts een kortstondig effect. Denk hierbij aan ventilatoren of vernevelaars en zelfs een fris drankje. Bij een hittegolf is het trouwens erg belangrijk om voldoende te drinken omdat je meer zweet. Drink je onvoldoende, dan kan je uitdrogen. 2 liter water per dag drinken is dus een goed idee. Ook een kopje koffie of thee tussendoor is prima en je zal het er zeker niet warmer door krijgen. Integendeel, als je een warme kop thee drinkt, krijgen je hersenen het sein dat je lichaam afgekoeld moet worden.