...

Els de Schepper stelt voor ‘Unsaid’

Els de Schepper verwerkt dood adel met ‘Unsaid’

Els de Schepper verwerkt de dood van haar geliefde met ‘Unsaid’. Vijf jaar geleden verloor Els de Schepper Adel, de liefde van haar leven. Na al die jaren lukt het eindelijk om er over te praten en kon ze dat immense verlies en verdriet ook verwerken met haar nieuwe single ‘Unsaid’. Die verschijnt aanstaande vrijdag 19 mei 2023 op het platenlabel End Productions. De muziek voor het nummer werd geschreven door de Turkse singer-songwriter, presentator, tv- en muziekproducer Ahmet “Serhat” Hacıpaşalıoğlu, die in Europa vooral bekend is door zijn twee deelnames aan het Songfestival (in 2016 en 2019). Voor de tekst werkte Serhat samen met de Belgische lyricist en Songfestivaljournalist Jens Geerts. ‘Unsaid’ wordt virtueel ondersteund door een geanimeerde videoclip, gecreëerd door de Nederlandse animator Michael Kuijpers. De kleuren en composities in de video werden geïnspireerd door de tekeningen van Els uit haar boek “Jij krijgt een pluim!”.

Els de Schepper 'Unsaid'

Een lied dat mij persoonlijk raakt

Het artwork van ‘Unsaid’ werd door Els zelf ontworpen. De originele tekening symboliseert “weg met verdriet”. “Het verdriet stroomt na al die jaren af en toe nog steeds uit me. Wanneer ik nu “Unsaid” zing, ben ik met hem in dialoog!” Toen ik de melodie van ‘Unsaid’ voor het eerst hoorde was ik even stil. En dat gebeurt me niet snel,” lacht zangeres Els de Schepper. Samen met Jens hebben we dan aan de tekst gesleuteld tot die perfect zat. “Dit is een lied dat mij persoonlijk raakt, waar ik mezelf in herken en met mij ongetwijfeld vele anderen.  Vijf jaar geleden ben ik Adel, de liefde van mijn leven, verloren. We kwamen uit totaal verschillende werelden. Hij was een gerespecteerd chirurg in Egypte en Saoedi-Arabië, maar ik kon onmogelijk leven en werken waar hij leefde en werkte.

Een eigenzinnige en universele sound

De laatste keer dat ik hem zag hadden we bepaalde zaken onbesproken gelaten. Echter, toen ik een voorgevoel kreeg dat er iets ging gebeuren, wou ik hem spreken voor het te laat was. Het mocht niet zijn. We hebben elkaar niet meer kunnen zien in dit leven.  Toch is dit lied niet enkel mijn verhaal: het is een ode aan de pijn en herinneringen die mensen met zich meedragen. Iedereen beleeft moeilijke tijden in hun leven. Dat hebben we allemaal gemeen en ik hoop dat men, door dit te beseffen, zich minder alleen zal voelen als men naar het nummer luistert”, licht zangeres Els de Schepper toe. ‘Unsaid’ is een melancholisch luisterlied met een eigenzinnige en universele sound. Het nummer laat Els van haar meest pure, authentieke en fragiele kant horen en zien, terwijl ze een reis maakt naar ieders diepste twijfels en verlangens.

Els de Schepper (2)

Foto: Els de Schepper & Ahmet Serat

Turks-Belgische samenwerking

Een sterk nummer draait om herkenning zoals een spiegel die voorgehouden wordt. Een lied blijft je voor het leven bij als je jezelf erin kan identificeren. Als luisteraar wil je je betrokken voelen, het gevoel hebben dat je deel uitmaakt van het verhaal dat verteld wordt. Een sterk lied wekt emoties op en dat doet ‘Unsaid’,” vult Els aan. Platenlabel End Productions brengt de nieuwe single ‘Unsaid’ van Els de Schepper internationaal uit. De muziek van het nummer werd geschreven door de Turkse singer-songwriter, presentator, tv- en muziekproducer Ahmet “Serhat” Hacıpaşalıoğlu, die in Europa vooral bekend is door zijn twee deelnames aan het Songfestival (in 2016 en 2019). Zijn eerste inzending ‘I Didn’t Know’, in duet met de legendarische ‘It’s Raining Men’-zangeres Martha Wash, belandde zelfs op een 25ste plek in de Amerikaanse charts.

Ahmet “Serhat” Hacıpaşalıoğlu

Zijn zelfgecomponeerde song ‘Say Na Na Na’ behaalde dan weer de beste score ooit voor de ministaat San Marino en werd in meerdere talen vertaald. Naast Els, is het niet de eerste keer dat Serhat samenwerkt met een Belgische zangeres. In 2004 bracht hij het duet ‘Total Disguise’ uit met de Viktor Lazlo, die in 1987 nog het Songfestival mocht presenteren. Veertien jaar later behaalde ‘Total Disguise’ dan weer de hoogste positie in de Griekse charts nadat het nummer opnieuw werd ingezongen door Songfestivalwinnares Helena Paparizou.  In 2019 raakte Serhat bevriend met lyricist en Songfestivaljournalist Jens Geerts. Jens was als kind altijd al een groot bewonderaar van Els dankzij het tv-programma ‘Kinderpraat’ dat in de jaren 90 mee haar kindertijd bepaalde.

Els de Schepper & Ahmet Serat

Foto: Els de Schepper & Ahmet Serat

Songfestivaljournalist Jens Geerts

Na het zien van Els haar deelname aan Eurosong in 2006, beloofde Jens zichzelf één ding: ooit een nummer voor dit eigenzinnig podiumbeest te mogen schrijven. Jens trok in 2022 de stoute schoenen aan en contacteerde Els, die instemde. ‘Unsaid’ wordt virtueel ondersteund door een geanimeerde videoclip, gecreëerd door de Nederlandse animator Michael Kuijpers. Michael studeerde af in 2020 op het AKV|St.  Als digitale artiest probeert hij een kleurrijke en sprookjesachtige sfeer te creëren in zijn tekenstijl. “Toen ik ‘Unsaid’  voor het eerst hoorde, was ik geraakt. Het lied gaat over gedwongen loslaten, maar tussen de regels door hoor ik vooral hoop. Hoop waarbij wilskracht, openhartigheid en jezelf kwetsbaar durven opstellen de fundamenten zijn.

Het artwork van ‘Unsaid’ werd door Els zelf ontworpen

Zo’n song verdient dan ook een waardige videoclip. Hij vertelt daarom het verhaal van Els, die zich door een kleurrijke droomwereld navigeert op zoek naar haar verloren liefde. Elke keer denkt Els weer dichtbij hem te komen, maar dan vervaagt hij als valse hoop. Het moraal is dat je verder moet gaan in het leven. Je kan de herinneringen van je verleden liefde koesteren, maar je moet wel in het heden leven, want op de weg van het leven ga je nog zo veel mooie dingen tegenkomen. Het is zonde als je van die weg zou afvallen en het zou missen,” aldus Michael. De kleuren en composities in de video werden geïnspireerd door de tekeningen van Els uit haar boek ‘Jij krijgt een pluim!’.  Het artwork van ‘Unsaid’ werd door Els zelf ontworpen.

Weg met verdriet

De originele tekening symboliseert ‘weg met verdriet’. “Deze tekening gebruiken als singlecover voor ‘Unsaid’ was een logische keuze omdat het dezelfde boodschap als het lied uitdraagt. De meest efficiënte methode om je verdriet te verlichten is er lucht aan geven en het te delen,” vertelt Els. “Bel dus een vriend, ga in een praatgroep, schrijf een dagboek of huil het van je af in een lied zoals ‘Unsaid’. Want gedeelde smart is halve smart.” Aldus Els de Schepper. Wanneer ik nu ‘Unsaid’ zing, ben ik in dialoog met Adel. De nieuwe Els de Schepper-single ‘Unsaid’ is  digitaal beschikbaar en verscheen op het internationale End Productions-label.

Foto’s: House Of Entertainment.

Meer informatie over Michael Kuijpers, de man achter de videoclip vind je op www.michaelkuijpers.net