...

De museumtuin wordt 14 dagen beeldentuin

De museumtuin wordt 14 dagen beeldentuin

De museumtuin behorende tot het kasteel van Gaasbeek wordt gedurende veertien dagen een beeldentuin. Niet minder dan 35 kunstenaars waaronder 4 internationale (één Fransman en drie Nederlanders) zullen hun werken gedurende 14 dagen in mei tentoonstellen in de inmiddels wereldberoemde museumtuin van het kasteel van Gaasbeek. Initiatiefnemers Johan Laurent en Joëlle Van Oers van ART VALLEY Galerie kwamen tijdens corona wandelen in de prachtige museumtuin van Gaasbeek. Het verhaal van Joëlle en Johan begon in 2011 toen volgde Joëlle een twee jaar durende opleiding bij Syntra tot galeriste. Maar aangezien ze zelf geen galerij hadden en de kinderen het huis uit waren beslisten ze om hun tuin om te vormen tot beeldentuin. In die tuin staan een 100-tal beelden opgesteld van verschillende kunstenaars. Ondertussen maakten ze van hun eigen woning een permanente huiskamergalerij. Hun beeldentuin kan je bezoeken van begin maart tot eind oktober.

Museumtuin Kris Baert met initatiefnemers Johan en Joëlle

Kris Baert met initiatiefnemers Johan en Joëlle van Art Valley

Hilde Groenweghe

Maar hun tuin vonden ze  ondertussen te klein daarom gingen ze op zoek naar een grotere. Bij een wandeling tijdens corona in de museumtuin van Gaasbeek liepen ze Hilde Groenweghe tegen het lijf en ze begonnen te praten. Hilde is verantwoordelijk voor de commerciële activiteiten van het Agentschap Natuur en Bos in de rand rond Brussel: evenementen, ticketing, locatieverhuur, publiekswerking parken en tuinen. Vandaar dat de museumtuin van Gaasbeek ook onder haar bevoegdheid valt. Dus een betere gesprekspartner konden Johan en Joëlle zich niet voorstellen. Een 19e- eeuwse tuin van 2 hectaren dat zagen ze wel zitten om hun project vorm te geven. Er werd gepraat, overlegd en afspraken gemaakt. Dat resulteerde in deze 14-daagse tentoonstelling. Wij konden vandaag (woensdag 3 mei) het aankomen en plaatsen van enkele beelden zelf meemaken. Op sommige momenten was het plaatsen van de beelden echt millimeterwerk (zie foto). Nog een opmerkelijk initiatief van de twee is dat een deel van de eventuele verkochte kunstwerken zal gaan naar ‘Beire Cool’.

Museumtuin Gaasbeek millimeterwerk

‘Beire Cool’

Deze organisatie gesteund door de Rotaryclub van Pepingen maakt het mogelijk om kansarme kinderen op reis te laten gaan. Ze zorgen ervoor dat kansarme kinderen een weekje naar zee kunnen gaan en hier genieten met leeftijdsgenoten. De VZW heeft al 143 kinderen blij gemaakt en dit allemaal dankzij de hulp van onder andere 34 monitoren. Per vier kinderen wordt er één monitor voorzien met andere woorden deze kinderen zijn in goed handen. Nu is het voor Joëlle en Johan aftellen tot 13 mei want dan wordt de beeldentuin in Gaasbeek officieel geopend (enkel voor genodigden). Maar daarna is deze tentoonstelling voor iedereen toegankelijk. Vermelden we er nog even bij dat de tentoonstelling gratis is maar dat je voor een bezoek aan de museumtuin toch 7 € moet neertellen en daar hebben de organisatoren GEEN hand in, dit is zuiver een beslissing van het Agentschap Natuur en Bos. Wij wensen Johan en Joëlle langs deze weg alvast veel succes met deze unieke tentoonstelling in de museumtuin van Gaasbeek.

Museumtuin met Joëlle

Voor meer foto’s klik hier:

Praktische info tentoonstelling:
Museumtuin Gaasbeek Kasteelstraat 40, 1750 Lennik
Open van dinsdag tot zondag van 10:00 tot 18:00
Ook open op maandag 29 mei
Toegang museumtuin: 7€
Tentoonstelling: Gratis

Museumtuin grondplan