...

‘Marie-Antoinette’ groots musicalspektakel

‘Marie-Antoinette’ strijkt neer in Wijnendale

‘Marie-Antoinette’ groots musicalspektakel strijkt in september 2023 neer aan kasteel van Wijnendale! West-Vlaamse Liesbeth Roose pakt eerste titelrol en wordt Marie-Antoinette.
Musicalicoon Linda Lepomme 25 jaar na laatste productie terug op de planken. In september 2023 presenteert productiehuis Historalia het grootse musicalspektakel ‘Marie-Antoinette’. Dit openluchtspektakel, dat op meeslepende wijze het fascinerende verhaal van de miskende, laatste koningin van Frankrijk vertelt, zal plaatsvinden op en rond de slotgracht van het prachtige Kasteel van Wijnendale (Torhout).

Indrukwekkende productie

Over haar gaan vele, wilde verhalen rond, maar wie was ze echt? Deze indrukwekkende productie, met weelderige kostuums, wondermooie muziek en in een verbluffend decor, geeft een verhelderend inzicht in het turbulente, korte leven van deze opmerkelijke dame. Een indrukwekkende productie vraagt om een al even indrukwekkende hoofdcast en die heeft ‘Marie-Antoinette’. Ervaring, aanstormend talent én een opmerkelijke comeback, je vindt ze er allemaal in terug. We stellen hen graag aan je voor:

Liesbeth Roose als Marie-Antoinette

De rol van Marie-Antoinette zal vertolkt worden door de West-Vlaamse musicalactrice Liesbeth Roose. Liesbeth is afkomstig uit Tielt en speelt dus een echte thuismatch rond het kasteel van Wijnendale. Ze speelde al mee in musicals als ‘Beauty and the Beast’, ‘Blood Brothers’, 40-45′, ‘Daens’, ‘The Sound of Music’, ‘Charlie and the Chocolate Factory’ en binnenkort is ze ook te zien in Red Star Line. Liesbeth speelde eerder ook al mee in producties van Historalia, waaronder ‘1830’. Marie-Antoinette is haar eerste titelrol.

“In ‘Blood Brothers’ (2018) speelde ik al eens een hoofdrol, maar Marie-Antoinette wordt mijn eerste titelrol. Dat ik die als West-Vlaamse in West-Vlaanderen op de planken mag brengen, maakt het natuurlijk eens zo speciaal. Voor mijn vrienden en familie is het zeker handig dat ik eens zo dicht bij waar ik opgroeide mag spelen. Ik verwacht dan ook dat ze allemaal naar ‘Marie-Antoinette’ komen kijken (lacht).
– Liesbeth Roose –

Marie-Antoinette Liesbeth Roose Linda Lepomme

Linda Lepomme als keizerin Maria Theresia

Met musical- en theatericoon Linda Lepomme die in de huid zal kruipen van keizerin Maria Theresia, de moeder van Marie-Antoinette, mogen we spreken van een zeer opmerkelijke comeback. 25 jaar nadat ze in première ging met ‘The King and I’ (1998), waarin ze de vrouwelijke hoofdrol speelde, keert Linda Lepomme in ‘Marie-Antoinette’ terug op de musicalplanken. Linda nam in 1985 voor ons land deel aan het Eurovisiesongfestival en begon in datzelfde jaar aan een gelauwerde carrière bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen.

Omringd met nog heel wat pure musicalkwaliteit

Ze speelde mee in de legendarische tv-serie ‘De Paradijsvogels’, films als ‘Zware Jongens’ en ‘Pauline en Paulette’, was jurylid in het VTM-programma ‘Op zoek naar Maria’ en heeft tijdens haar carrière heel wat musicalacteurs onder haar vleugels gehad als artistiek leider van de musicaltheateropleiding van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Kortom, een echt monument in het musicallandschap in de Lage Landen. Liesbeth en Linda weten zich in ‘Marie-Antoinette’ omringd met nog heel wat pure musicalkwaliteit.

Andere gastrollen

Zo zien we Rudi Giron in de rol van André, de rechterhand van Robespierre, gespeeld door Jens Sauviller. Staan Kato Aerts en Ellen Dilles op de barricades als Françoise en Henriette, speelt Daan Keisse de rol van Baldewijn en herkennen we Joke Van Robbroeck als prinses de Lamballe. Jervin Weckx is koning Louis August (Lodewijk XVI), de man van Marie-Antoinette, Mike Wauters herneemt zijn rol als Graaf Van Fersen, Jens Broes is hofmeester Balthasar de Merode, Lien Van den Bossche speelt de jonge Française Rosalie en Andres Vercoutere is Arno.

Marie-Antoinette Jeugdcast

Kindercast met West-Vlaamse broers en zusjes

Broer en zus Mauro (12)  en Emilia (10) Degroote uit Deerlijk mogen als zoon en dochter van Marie-Antoinette ook als broer en zus het podium op. Hetzelfde geldt voor Nora (10) en Flor (14) Pintelon uit Harelbeke. Flor speelt ‘den Dabber’ en Nora zijn jongere zusje. De kinderhoofdrol ‘Charlotte’ zal afwisselend gespeeld worden door de 12-jarige Nooni Merchiers uit Vlissegem (De Haan) en Minne Beeusaert (10) uit Olsene. De 11-jarige Fran Desmet uit Ingooigem wist ook een rol als één van de dochters van Marie-Antoinette te bemachtigen.

Marie- Antoinette kindercast

Het verhaal

De Oostenrijkse Maria Antonia Josepha Johanna, in het Frans bekend als Marie-Antoinette, was de echtgenote van koning Lodewijk XVI van Frankrijk. Ze was dus de laatste koningin van Frankrijk, alvorens de Franse Revolutie voor een enorme omwenteling zorgde.

Tijdens de Franse Revolutie werd ze samen met haar man ten val gebracht. Na een dubieus proces werd Marie-Antoinette schuldig bevonden aan incest en hoogverraad, en uiteindelijk ter dood veroordeeld. Op 16 oktober 1793, ze was toen slechts 37 jaar oud, maakte de guillotine een einde aan haar leven.

De persoonlijkheid van Marie-Antoinette is een veelbesproken onderwerp. Er zijn schrijvers die in haar karakter de oorzaak van de val van de Franse monarchie zoeken. In haar eigen tijd werd ze op grote schaal bekritiseerd en belasterd, voor anderen gold en geldt ze als een heilige en martelares.

Met ‘Marie-Antoinette’ is Historalia allerminst aan z’n proefstuk toe, want dit was ook hun eerste musicalspektakel dat in 2014 speelde in Westerlo. Het productiehuis van oprichter/drijvende kracht prins Simon de Merode en creatieve rechterhand Luc Stevens heeft sindsdien een flinke reputatie opgebouwd met grote musicalspektakels rond historische figuren en gebeurtenissen (‘Marie-Antoinette’, ‘Albert I’, ‘Rubens’, ‘1830’).

Foto’s: House Of Entertainment.

historalia.be/marie-antoinette

Scenario & regie: Luc Stevens
Componist & liedtkesten: Sam Gevers
Scenografie: Marnik Baert en Andy Couwberghs
Assistent regie, resident director & staging: Floris Devooght
Choreografie & staging: Wendy Demeyere