...

Bouwkranenspecialist De Ceuster verhuist

Bouwkranenspecialist De Ceuster uit Lommel verhuist

Bouwkranenspecialist De Ceuster uit Lommel verhuist naar Geel. Vanaf januari vind je bouwkranen De Ceuster niet langer meer in Lommel, maar wel in Geel. Het bedrijf, dat meer dan 35 jaar geleden werd opgericht, is de nieuwe eigenaar van 2,5 hectare bedrijventerrein van het voormalige Aannemingen Janssen. Een strategische en weloverwogen beslissing, zo blijkt. “De verhuis is noodzakelijk om de verdere groei en ontwikkeling van de verkoop, verhuur en service van bouwkranen te continueren. Beide locaties in Lommel zijn te klein geworden, maar dat is niet onze enige drijfveer. In Geel kunnen we onze ateliers efficiënter inrichten en ons voorraadbeheer optimaliseren. De nieuwe locatie ligt vlakbij het op- en afrittencomplex van de E313 autostrade die Antwerpen verbindt met Hasselt. Een interne studie wees uit dat 80 % van onze vrachtwagens elke dag die opritten neemt om onze klanten te bedienen. Naast een verhoogde efficiëntie en groeibesparen we hierdoor ook op brandstofkosten en de verloren tijd in de befaamde Noord-Zuidverbinding.

Nieuwe uitvalsbasis

Geel ligt nu éénmaal centraler dan Lommel, waardoor we straks makkelijker onze meest actieve regio’s LimburgVlaams-Brabant, Antwerpen en Wallonië kunnen bedienen, maar met onze bouwkranen ook sneller in BrusselOost- en West-Vlaanderen zijn”, zegt CEO Davy De Ceuster. Met de verhuis en de aankoop van de nieuwe locatie investeert het bedrijf, dat vandaag bestaat uit 25 vaste medewerkers en enkele freelancers, een bedrag van meer dan 10 miljoen euro. Het is de derde en grootste investering van het bedrijf op korte tijd. Eerder werd het vrachtwagenpark verder vernieuwd en vergroend, en de verhuurvloot verder uitgebouwd. Op de nieuwe site wordt er volop gewerkt, verbouwd en alles voorbereid voor het inhuizen van het bekende bouwkranenbedrijf De Ceuster. “Vanaf januari wordt dit onze nieuwe uitvalsbasis”, zegt de nieuwe eigenaar en CEO Davy De Ceuster, trots poserend bij het goed zichtbare spandoek van de verhuis.

Bouwkranenspecialist De Ceuster

35 jaar geleden opgericht

Bouwkranen De Ceuster werd meer dan 35 jaar geleden opgericht in Lommel. “Mijn vader richtte het bedrijf op en startte als een bescheiden leverancier van betonmolensbouwliften en allerhande werftoebehoren. Hij had toen al een eigen lasatelier, waarin hij zijn eigen bouwliften, stellingen en stapelbakken maakte. Vanaf 1988 zijn er de bouwkranen bijgekomen. In 1997 ben ik zelf mee actief in het bedrijf gestapt. In eerste instantie gaf ik mee vorm aan het transportgebeuren door het te optimaliseren. Ik heb de sterke verkoopformules en de huurvloot van onze bouwkranen opgezet, en me ook een tijdje beziggehouden met de planning. Hierdoor leerde ik iedereen die betrokken is, zowel binnen ons bedrijf als bij onze klanten, nauw kennen. Door die inzichten heb ik steeds oog gehad voor ieders noden en ging ik samen met het team op zoek naar werkbare oplossingen voor iedereen.

Familiebedrijf

Ook al zijn we ondertussen met 25 vaste medewerkers, we blijven nog steeds een familiebedrijf met een warme sfeer. Ook nu tijdens de 2degeneratie is dit een belangrijk onderdeel van ons DNA”, zegt Davy De Ceuster. Drie jaar geleden nam Davy als enige van de 2de generatie het bouwkranenbedrijf De Ceuster over van zijn vader en zus: “We stonden op een kruispunt. Onze visies kwamen niet meer overeen. Op een constructieve manier, met wederzijds respect, hebben we toen een passende oplossing gezocht met een externe partij. Het was het moment waarop mijn vader de touwtjes losliet. Als het nodig is, kan ik nog steeds bij hem terecht voor zijn advies en jarenlange technische ervaring. Eén van onze grote krachten is ook de jarenlange samenwerking met GRU DALBE, onze Italiaansehuisleverancier. Sinds 1988 zijn we hun exclusieve partner voor de Benelux. Ons team kent deze bouwkranen als de beste, waardoor we ze steeds optimaal inzetten bij onze klanten.

Bouwkranenspecialist De Ceuster (2)

Inspelen op de noden en wensen

We zijn de grootste afnemer, daarom vragen ze ons op basis van onze ervaring en expertise regelmatig om mee aan de tekentafel te zitten bij verdere ontwikkelingen van hun bestaande modellen en het vormgeven van nieuwemodellen. Hierdoor kunnen we van in het begin inspelen op de noden en wensen van onze klanten”, zegt Davy. Bij bouwkranen De Ceuster kan je terecht voor de verkoop en verhuur van 2 types bouwkranen. Davy: “Je kan bouwkranen opdelen in 2 categorieën, namelijk de snelmontage bouwkranen en de torenkranen.  De snelmontage bouwkranen worden hoofdzakelijk ingezet bij kleinereresidentiële bouwprojecten. Kenmerkend hiervoor zijn hun compacte draaicirkels en de gieklengtes van 19 tot 45 meter. Ze blijven meestal voor een korte periode op een bouwwerf, waardoor ze snel dienen verplaatst te worden. De transportprijs is een belangrijk aspect bij de aanschaf of het gebruik van een dergelijke bouwkraan, maar ook de juiste vrachtwagencombinatie is hier een must.

Volledige vloot vernieuwd

We hebben voor deze types recent onze volledige vloot vernieuwd en terug in de meest geschikte combinaties geïnvesteerd. Deze groep van bouwkranen vertegenwoordigt het grootste deel van onze eigen verhuurvloot, maar ook de vloot die we onderhouden voor diverse bouwkraaneigenaars. De 2de groep binnen het bedrijf zijn de torenkranen, die hoofdzakelijk worden ingezet in grotere woon- of stedelijke bouwprojecten. Door hun modulaire kenmerken kunnen we ze volledig volgens de noden op de werf monteren, met gieklengtes van 30 tot 69 meter en groter. De lastentabel en haakhoogte zijn hierbij bepalende factoren. Deze bouwkranen zijn ook complexer qua montages, waardoor er op basis van de onderdelen soms 10 of meer transporten nodig zijn om alles op de juiste locatie te krijgen. Het spreekt voor zich dat deze voertuigen verschillen van diegenen voor de snelmontage bouwkranen, dus diende we hierin ook fors te investeren. We geloven in een volledig eigen vloot om onze flexibiliteit naar de klant te bewaren.

Bouwkranenspecialist De Ceuster (1)

Vakkundige servicetechniekers

Eigen kracht door flexibiliteit is dan ook meteen een rechtstreekse aanleiding waarom we verder geïnvesteerd hebben in een performante transportvloot. We breiden ons vrachtwagenpark hier niet alleen verder voor uit, maar vernieuwen en vergroenen het ook.” “Nog een belangrijke troef zijn onze vakkundige servicetechniekers, die met uitgeruste bestelwagens op de werven quasi elk probleem onmiddellijk kunnen oplossen. De snelheid van herstellingen is van cruciaal belang, zeker nu er veel met prefab wordt gewerkt. Als een bouwkraan stilvalt, kunnen er 10 mensen onmiddellijk inactief zijn op een werf, wat een stevig tijd- en kostenplaatje met zich meebrengt. Daar spelen wij op in met onze servicetechniekers, die vanop onze nieuwe locatie in Geel nog sneller aanwezig kunnen zijn op de bouwwerven”, vult Davy aan. In januari verlaat bouwkranen De Ceuster zijn Lommelse vestigingen en verhuist het bedrijf naar een strategisch centrale plek in Geel.

Strategische verhuis

Vlakbij het op- en afritten complex op de E313, net achter de befaamde rotonde, vind je het bedrijf dat de nieuwe eigenaar is van de 2,5 hectare site. Vier maanden voor de interne aankondiging liet Davy zich al bijstaan door een communicatiecoach om het nieuws rond de verhuis te delen met het personeel: “De aankondiging was met een bang hartje, omdat ik weet dat mensen trouw en honkvast zijn aan een locatie. We hebben daarom individuele gesprekken gevoerd met ons team en al onze medewerkers. De meesten begrepen dan ook meteen de strategische verhuis en de individuele kansen die deze beslissing hen ook biedt op persoonlijk vlak. Voor mij zijn de mensen binnen ons bedrijf het allerbelangrijkste. Door hen blijven we groeien. Het is dan ook belangrijk dat iedereen zich straks snel thuis voelt op onze nieuwe locatie in Geel. De betrokkenheid van ons team bij de verhuis is groot. Intern hebben we werkgroepen opgericht, waardoor iedereen met zijn of haar mening en inbreng mee beslist over bepaalde thema’s.

Makkelijker bereikbaar

Met de strategische verhuis naar Geel, rolt Davy De Ceuster met zijn gelijknamige bouwkranenbedrijf de toekomstplannen verder uit: “Door de nabijheid van de autosnelweg zijn we makkelijker bereikbaar. De oppervlakte die we nu hebben aangekocht is voldoende groot voor de komende jaren. Een deel ervan is reeds verhuurd, maar we hebben zelf wel nog beschikbare kantoorruimte over voor bijvoorbeeld startups of dienstverlenende bedrijven. Naast onze regionale vestiging in het Waalse Fernelmont (nabij Namen), gaan we straks alle uithoeken van Vlaanderen en Brussel nog beter kunnen bedienen vanuit Geel. Als je weet dat 80 % van onze vrachtwagens elke dag hier de op- en afritten neemt, kunnen we ook besparen op de stijgende brandstofkosten. Als hoofdsponsor van het professionele vrouwenwielerteam De Ceuster Bonache Cycling Team van o.a. Ellen Van Loy, Laura Verdonschot en Alicia Franck, werken we ook hard aan onze nationalenaamsbekendheid.

Bouwkranenspecialist De Ceuster dameswielerploeg

TVL-programma ‘Het blijft in de familie

Via deze weg kunnen wij onze stakeholders op regelmatige basis een unieke belevingverzorgen. Het spreekt dan ook voor zich dat onze nieuwe, extra centraal gelegen uitvalsbasis, ook regelmatig door het wielerteam en onze rensters gebruikt kan worden voor meetings, opleidingen en andere zaken. Zowel met het wielerteam als met het bedrijf willen we verder stabiel en organisch blijven groeien. Binnen het bedrijf is het naast onze gekende winteropleidingen i.s.m. Embuild en Constructiv ook uitkijken naar de lancering van ons vernieuwde ‘Crane as a Service’-businessmodel. Maar eerst focussen we ons op onze verhuis naar Geel. We willen echt dat iedereen zich hier zo snel mogelijk thuis voelt. Dan is onze missie geslaagd.” Dit weekend is Davy De Ceuster, samen met chauffeur en Balenaar Gert Joosten die volgend jaar 25 jaar actief is bij het bouwkranenbedrijf, te gast in het TVL-programma ‘Het blijft in de familie’, waar Davy uitleg geeft bij de verdere toekomstplannen van het bedrijf.

Bouwkranenspecialist TV Uitzending

Foto’s: House Of Entertainment.