...

Haaltert verliest ereburger – Paula D’Hondt overleden

haaltert gemeentehuis

Haaltertse ereburger Paula D’Hondt overleden

Voormalig gemeenteraadslid en schepen, Paula D’Hondt uit Kerksken is op 96-jarige leeftijd overleden. Deze 1ste Haaltertse ereburger is vooral bekend voor haar verdiensten als Koninklijk Commissaris voor het Migrantenbeleid. Het lokaal bestuur wil haar innige deelneming betuigen aan de familie, vrienden en naasten.

Veerle Baeyens, burgemeester Haaltert over Paula D’Hondt

“We verliezen voor Haaltert een staatsvrouw. Mevrouw D’hondt speelde politiek een grote rol, maar had de kwaliteit de rol ‘mens’ in al zijn eigenschappen mee te laten doorwegen. Met haar werk als Koninklijk commissaris voor het Migrantenbeleid en de oprichting hierbij van het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding schrijft ze niet alleen geschiedenis maar ervaren we haar strijd en werk als brandend actueel. We verliezen een inspirerend persoon, een grote madam. Haaltert rouwt.”

Phaedra Van Keymolen, schepen

“Met Paula D’Hondt-Van Opdenbosch verliezen we een bijzonder boeiende en uiterst gedreven dame. Ze was jarenlang hét boegbeeld van de CVP in onze regio. We zijn dan ook bijzonder fier op Paula; voor wie ze was en voor wat ze heeft verwezenlijkt.  ´Zien, oordelen en handelen,’ de bevlogen kernspreuk van Jozef Cardijn was het kompas van Paula D’Hondt in de politiek: altijd nam ze het op voor de zwakkere én voor de vrouwen. Altijd heeft ze gestreden tegen vrijheidsbeknotting en onrecht. Zoveel (sociaal) engagement en bevlogenheid, ook tegen de stroom in; daar kunnen we alleen maar nederig naar opkijken.”

Lisa Houtman, schepen

“We zijn haar dankbaar, en zullen haar blijven herinneren, voor haar strijd tegen een rechtse identiteit, zonder onderscheid tussen burgers. Ons oprecht medeleven aan familie en vrienden.”

Op vraag van de familie wordt er geen rouwregister voorzien.

Wie was Paula D’Hondt

D’Hondt werd op 27 augustus 1926 geboren in Kerksken, waar ze nog gemeenteraadslid en schepen is geweest. In 2021 kreeg ze, omwille van de faam en het aanzien die ze tijdens haar carrière voor haar werk en persoon verwierf, als 1ste de titel van Haaltertse ereburger. Haar overlijden raakt het lokaal bestuur diep. Het lokaal bestuur wil dan ook haar innige deelneming betuigen.

In 1974 werd ze verkozen als senator voor de Christelijke Volkspartij. In 1981 wordt ze staatssecretaris voor Post, Telegraaf en Telefoon in de regering van haar partijgenoot Wilfried Martens. Om in 1988 de rol van minister van Openbare Werken op zich te nemen. Een jaar later werd ze benoemd als Koninklijk Commissaris voor het Migrantenbeleid. In die hoedanigheid deed ze verschillende voorstellen om de allochtone bevolking in ons land meer kansen te geven en beter te integreren.

Een geprezen vrouw

Niet alleen in Haaltert werden haar prestaties en persoon erkend, namelijk met het ereburgerschap in 2021. In 1991 en 1992 nomineerden de lezers van het weekblad Humo haar als “Vrouw van het Jaar”. In 1992 benoemde de koning haar tot minister van Staat en in 1993 kreeg ze op de Gentse Feesten de Prijs voor de Democratie.