...

Herman Van Dender bij radio Rand

Herman van Dender wereldberoemde chocolademaker

Herman van Dender de wereldberoemde chocolademaker, alhoewel hij dat van zichzelf niet wil zeggen was afgelopen zondag (16 oktober) de plaatgast van kris Baert. Om iets voor 10u zat hij al te wachten in de studio van radio Rand terwijl hij gemoedelijk aan het praten was met Kris hoe één en ander tijdens de uitzending zou verlopen. Hoeven wij hem eigenlijk nog voor te stellen? Voor diegene die op een andere planeet zouden wonen willen we het toch nog even doen. Herman Van Dender is DE chocolademaker van België, bewijs daarvan is dat hij hofleverancier is. En wees gerust hofleverancier wordt je niet zomaar vooraf moet je aan een hele reeks opgelegde voorwaarden voldoen. O.a. een kleine of middelgrote onderneming zijn, van onbesproken gedrag, je moet op de civiele lijst staan en uiteraard moet je ook kwaliteit leveren.

Herman Van Dender

Gebrevetteerd hofleverancier

En dat zijn maar een paar voorwaarden waar een hofleverancier aan moet voldoen. De plaatgast is daarbij ook sinds 2008 erkend gebrevetteerd hofleverancier dat wil zeggen dat zijn talent en vakkundigheid wordt erkend door Z.M de koning. Maar vele mensen om niet te zeggen de meesten zullen Herman beter kennen als jurylid van het tv programma Bake Off Vlaanderen en dat samen met Regula Ysewijn het geheel wordt gepresenteerd door Wim Opbrouck. We konden trouwens van Herman vernemen dat de opnames al achter de rug zijn en het programma in november herneemt. Doorheen het gesprek konden we vernemen dat Herman in 1988 de zaak overnam die toen nog gevestigd was in Brussel (Schaarbeek) van zijn vroeg overleden vader. Dit jaar vierde Herman Van Dender zijn 59ste verjaardag. Herman staat straks 45 jaar aan het hoofd van dit bedrijf.

Kris Baert

(Presentator Kris Baert)

Dansaertpark in Groot-Bijgaarden

Omringd door een trouw team maakt hij sinds 2016 zijn eigen chocolades met cacaobonen van overal ter wereld. Selectief en streng wat de oorsprong van de cacaobonen betreft, werkt hij meestal met forasterobonen, maar ook criollo- en trinitariobonen, die voor meer complexe en subtiele smaken zorgen, komen ruim aan bod. Herman Van Dender heeft ook zijn eigen Cacaoplantage in Equador. Dat begon in 2013 toen hij samen met zijn vrouw plantages bezocht overal ter wereld. In maart 2014 was het “bescheiden” chocoladefabriekje klaar. Herman was ook de eerste die zijn oog liet vallen op het toen nog te verwezenlijken Dansaertpark in Groot-Bijgaarden. In 2016 verhuisde Herman met zijn Chocoladefabriek naar het eerder genoemde Dansaertpark. Hij vertelde ook aan presentator Kris Baert dat hij in Groot-Bijgaarden momenteel een productiecapaciteit van één ton per dag aan kan, een getal om bij te duizelen als je het ons vraagt. Ondertussen was het ongeveer 11.15u en dan is het tijd om een bekende van de plaatgast te bellen.

Bryan

(Technieker Bryan Loef-Rimaux)

Willy Coenen

Dit keer had Herman het redelijk snel door dat zijn beste vriend Willy Coenen aan de andere kant van de lijn hing. Anekdotes over hun capriolen van vroeger, de tijd bij de Chiro en hun toenmalig liefdesleven vlogen live de eter in. Tot slot vernamen we ook dat Herman een keiharde zakenman is maar met een fluwelen hart zoals Willy hem omschreef. En dan was het tijd om afscheid te nemen met de belofte dat ze mekaar snel zouden terug zien. Opnieuw over naar het programma en de muziekkeuze van Herman en die bleek doorheen het programma nogal verrassend te zijn. Zo kwamen we ook te weten dat Thunderstruck van AC DC regelmatig gedraaid wordt als er een tandje moet bijgestoken worden. En dat niet alleen bij hem maar ook bij Peter Goossens die klant bij hem is. Iets waar Herman ook absoluut niet tegen kan zijn mensen die zich anders voordoen dan normaal, vanaf het moment dat er een camera op hen gericht wordt.

Studiozicht

(een ontspannen moment in de studio)

Twee winkels in de buurt

Zo ging langzaam maar zeker de klok richting 12u en werd het tijd om af te ronden. Heb je van dit artikel zin gekregen om van de pralines van Herman te proeven (wat wij ook deden van de meegebrachte exemplaren) die kunnen in de buurt op twee plaatsen terecht. De eerste winkel waar je deze lekkernijen kan kopen is bij bakkerij Heidi rechtover de kerk van Sint-Katharina-Lombeek en de tweede in Asse rechtover het O.L.V ziekenhuis. We kunnen besluiten dat we in de studio van radio Rand kennis gemaakt hebben met een bijzonder sympathiek man die met beide voeten op de grond staat. Mensen die graag de uitzending van Herman nog eens herbeluisteren dat kan binnenkort surf gewoon naar www.radiorand.be tik op programma’s en dan op de plaatgast Herman Van Dender en dan kan je het hele verhaal van Herman nog eens opnieuw horen. En wat ons betreft wij zijn fan!

Herman en Paul

(Onze reporter met de wereldberoemde chocolademaker)