...

Loterijen maken het onnodig moeilijk om op te zeggen

Loterijen maken het onnodig moeilijk om op te zeggen

Loterijen maken het onnodig moeilijk om op te zeggen

Het afsluiten van een overeenkomst met een loterij is vaak veel gemakkelijker dan om deze weer op te zeggen. Wanneer je je geluk beproeft hebt en besloten hebt dat het meedoen aan deze loterij toch niet voor jou is weggelegd, is het opzeggen van je abonnement onnodig lastig. Dit is gebleken uit onderzoek van zowel de Consumentenbond als de Autoriteit Consument en Markt.

Prijzen

Iedereen is zich goed bewust van de erg lage winkansen die je hebt bij de loterij. Toch hoopt vrijwel iedereen dat Gaston een keer voor zijn of haar deur staat. Waarschijnlijk speel je al langer mee met de Staatsloterij of Postcodeloterij maar is de grote klapper nog niet gevallen. Toch blijven veel mensen hoop houden dat ze in een klap gaan zwemmen in het geld, en met die gedachte in het achterhoofd weten de loterijen toch elk jaar weer vele mensen te overtuigen om een abonnement af te sluiten. Hoe groot de kans op die grote klapper is, verschilt per loterij. Bij de BankGiro heb je de grootste kans om een miljoen te winnen, maar ook hier zijn je kansen met slechts 1 op de 800.000 alsnog erg gering. Over deze miljoen betaal je dan uiteraard nog wel kansspelbelasting. De grootste kans om iets te winnen is bij de Staatsloterij, hier is de winkans 1 op 2. Maar dit betekend niet dat je met deze prijzen ook winst maakt op de kosten van je abonnement. Zo kan je hier bijvoorbeeld ook een bosje bloemen winnen of een pak stroopwafels.

Informatie

Bij verschillende loterijen wordt er nauwelijks informatie gedeeld over hoe het abonnement op te zeggen is. Zo zie je bijvoorbeeld bij BankGiro dat er geen praktische informatie wordt gedeeld. Op de website staat er geen telefoonnummer, opzegformulier of e-mailadres waarmee je gemakkelijk je opzegging zou kunnen volbrengen. Er staat alleen een linkje naar een andere webpagina waar een 088-nummer op staat onderaan de webpagina. Hier kan je naar toe bellen tegen lokaal tarief om je opzegging te doen. Wil je je opzegging schriftelijk of online regelen, dan moet je weer doorklikken naar een andere pagina. Op de pagina klantenservice staat ook het 088-nummer vermeld om je opzegging te regelen, om op een andere manier op te zeggen wordt doorverwezen naar de opzegpagina. Op de pagina Opzeggen is dan vervolgens weer geen concrete informatie te vinden over het opzeggen van je abonnement.

Regels

Over het opzeggen van abonnementen zijn een aantal regels vastgesteld. Het is namelijk zo dat langlopende contracten op ieder moment opgezegd mogen worden, met een opzegtermijn van maximaal een maand. Daarnaast is het ook zo dat je je abonnement op dezelfde manier moet kunnen opzeggen als dat je deze hebt afgesloten. Over de zichtbaarheid van deze opzeg opties staat echter niets vermeld, en daar spelen veel bedrijven slim op in. Zo worden de opzeg opties goed verstopt op de website. Wil je gemakkelijk vriendenloterij opzeggen, dan kan je nog best even aan het zoeken zijn. In sommige gevallen is het zelfs makkelijker om te bellen, maar wanneer ze je dan aan de lijn hebben proberen ze je een ander mooi aanbod te verkopen.

Photo by Waldemar Brandt on Unsplash