...

Hypotheek afsluiten om jouw droomwoning te kunnen kopen

Hypotheek afsluiten om jouw droomwoning te kunnen kopen

Hypotheek afsluiten om jouw droomwoning te kunnen kopen

Na het bezichtigen van de woning weet je het zeker, dit is jouw droomhuis! Tijd om aan de slag te gaan met het in orde maken van de hypothecaire lening, waarmee je deze woning wilt gaan bekostigen. Veel tijd heb je niet; de verkoper wil de koop snel rond maken. Bij het regelen van de hypotheek zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Een hypotheekadviseur begeleidt je door dit proces heen. Denk aan de verschillende hypotheekvormen, het berekenen van hetgeen je maximaal kunt lenen om de maandlasten te kunnen blijven voldoen, enzovoorts. Na het afsluiten van een hypotheek ben je er nog niet. Denk ook aan de verzekeringen en de verhuizing die geregeld moeten worden.

Verschillende soorten hypothecaire leningen

In België worden verschillende soorten hypothecaire leningen aangeboden. De populairste lening is die met vaste mensualiteiten. Bij deze lening blijft het bedrag wat je maandelijks aflost ongewijzigd tijdens de looptijd van de hypotheek. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat de rentevoet gelijk blijft tijdens de looptijd. Om het maandbedrag gelijk te houden verandert tijdens de looptijd de verhouding tussen het kapitaal- en interestgedeelte; het interestgedeelte daalt, terwijl het kapitaalgedeelte groeit.

 

Een alternatief is een lening met vaste maandelijkse kapitaalaflossingen. In dit geval blijft het kapitaalbedrag wat maandelijks wordt afgelost gelijk. Het interestgedeelte neemt echter geleidelijk af. Dit betekent dat de maandlasten in het begin hoger zullen zijn, dan tegen het eind van de looptijd van deze hypothecaire lening. Er zijn nog meer soorten leningen, waarover een hypotheekadviseur je meer kan vertellen. Op basis van je verwachtingen voor de komende jaren, denk aan gezinsuitbreiding of juist een stijging in je loon doordat je pas net werkt, helpt deze je een weloverwogen keuze te maken.

Simulatie van de hypotheek voor jouw woning

Nog voordat je overgaat tot een lening aanvragen, kun je zelf alvast een tool gebruiken om te berekenen wat je ongeveer kunt lenen bij het afsluiten van de hypothecaire lening. Het helpt je te bepalen binnen welke prijsklasse je op zoek kunt gaan naar een woning. Daarbij geeft dit een beeld van de maandlasten die een hypotheek in jouw geval met zich meebrengt. Er zijn verschillende online tools die je helpen een dergelijke berekening uit te voeren. Let wel, aan zo’n tool kunnen geen rechten worden ontleend. Een tool kijkt naar veel minder factoren om je maximale hypotheek te berekenen dan dat een hypotheekadviseur of bank doet.