...

Engie-Electrabel boekte dit jaar al 1,1 miljard bruto overwinsten

Engie-ElectrabelEngie-Electrabel boekte dit jaar al 1,1 miljard bruto overwinsten met Belgische kerncentrales. Hoe lang gaan we dit nog accepteren?

29 juli 2022 – Uit de nieuwe kwartaalcijfers van Engie-Electrabel blijkt dat het bedrijf in de eerste zes maanden van dit jaar dankzij de hoge energieprijzen 1,112 miljard euro overwinsten realiseerde met de Belgische kerncentrales. “De energiereus boekt nu al bijna een jaar enorme winsten op kap van de consument. Wij betalen letterlijk de overwinsten van Engie-Electrabel. Hoe lang gaan we dit nog accepteren?”, reageert PVDA-volksvertegenwoordiger Thierry Warmoes. De PVDA vraagt al sinds het begin van de crisis om de overwinsten af te romen en de opbrengsten te gebruiken om de energieprijzen te blokkeren.

Het is al de derde keer op rij dat Engie-Electrabel zelf bevestigt dat het enorme overwinsten maakt. In 2021 boekte de energiereus ook al meer dan 1 miljard euro extra nettowinst met de kerncentrales dankzij de hoge energieprijzen. In het eerste kwartaal van dit jaar noteerde de multinational op die activiteiten al een half miljard euro extra nettowinst.

“Nochtans werd het bestaan van overwinsten eerst ontkend”, stelt Thierry Warmoes. “In januari toonde onze studiedienst onomstotelijk aan dat de kerncentrales enorme overwinsten boeken. Toen pas veranderde de regering van positie. Sindsdien bestelt de minister het ene rapport na het andere, maar van een overwinstentaks in nog geen sprake.”

Minister van Energie Tinne Van der Straeten kondigde twee weken geleden aan dat ze een voorstel op tafel legt voor het afromen van de overwinsten, maar ze werd onmiddellijk teruggefloten door minister van Financiën Van Peteghem. “Toen al was duidelijk dat de regering haar belofte dat ‘niemand zich mag verrijken in deze energiecrisis’ niet zal nakomen. En dat was nog voor de deal met Engie over de kernuitstap. Daarin wordt in alle toonaarden gezwegen over de overwinsten. Een teken aan de wand dat er een deal is om die overwinsten niet te belasten”, besluit Thierry Warmoes.

De PVDA diende in het parlement al een voorstel in voor een overwinstentaks. De linkse partij zal het voorstel bij de start van het nieuwe parlementaire jaar opnieuw op tafel leggen.

Als u gedetailleerde informatie over dit onderwerp wilt, kunt u de officiële website van Engie bezoeken of contact opnemen met de klantenservice van engie en antwoorden op uw vragen over het onderwerp vinden.