...

De weg naar een eigen klimaattuin

De weg naar een eigen klimaattuinDe weg naar een eigen klimaattuin: ecotuindagen en tentoonstelling inspireren

Van grasmat tot klimaattuin

De term ‘klimaattuin’ verwijst naar een tuin die beter bestand is tegen de klimaatverandering waar we voor staan. Want intussen voelen we de gevolgen van de klimaatveranderingen ook keihard in onze eigen omgeving. In de zomer is het te droog en te heet in onze tuin, in de winter te nat. Hoe kunnen we er iets aan doen?

Gluren bij ervaren tuiniers

“De beste manier om te beginnen aan een klimaattuin, is eerst op bezoek gaan bij inspirerende voorbeelden,” zegt Koen Martens, voorzitter van Natuurpunt en Partners Meetjesland. “Want het is door bepaalde ingrepen in de praktijk te zien dat je zelf beter inziet of iets in je eigen tuin past. En dat kan heel eenvoudig zijn: door je grasmat veel minder te maaien, door een vijvertje aanleggen of een schaduwboom aan te planten, bijvoorbeeld.”

Ecotuindagen

In het verlengd weekend van 4 tot 6 juni openen honderden ecotuinen in Vlaanderen hun deuren. “In het Meetjesland kan je vijf tuinen bezoeken. Het aanbod is heel divers: van landelijke sier- en bio groentetuin tot functionele bloemenboerderij of permacultuurtuin. De Meetjeslandse tuinen die je kan bezoeken, liggen in Oosteeklo, Waarschoot, Aalter, Vinderhoute en Landegem. De eigenaars van de tuinen vertellen met passie over hoe ze aan hun tuinproject begonnen en sturen je naar huis met een heleboel tuintips. Hier en daar kan je zelfs plantgoed of tuinboeken kopen,” klinkt het. Het initiatief wordt getrokken door Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. Op https://velt.be/ecotuindagen staan alle details per tuin.

In woord en beeld: wie wint?

“Het thema tuinen is populair. Dankzij subsidies van het Regionaal Landschap Meetjesland konden we een tentoonstelling rond klimaattuinen uitwerken,” vertelt Koen Martens. “Op 18 panelen krijg je een sfeerbeeld en informatie over wat een klimaattuin inhoudt. Zo kan iedereen er iets uit halen om in eigen tuin toe te passen. Aan de tentoonstelling is ook een wedstrijd verbonden. De deelnemers kunnen een plant voor hun tuin winnen, dat is meteen een goed begin van een klimaattuin!”

De tentoonstelling ‘Meer natuur in je tuin. Klimaattuinen in woord en beeld’ loopt nog tot 19 juni in provinciaal domein Het Leen in Eeklo, tijdens de openingsuren van het bosinfocentrum. Alle details staan op www.npmeetjesland.be/klimaattuin.

Natuurpunt en Partners Meetjesland vzw is een erkende regionale natuur- en milieuvereniging en werkt in de tien gemeenten van het Meetjesland. Acht Meetjeslandse afdelingen van Natuurpunt en enkele andere Meetjeslandse natuur- en milieuverenigingen zijn aangesloten bij NPM. Ze helpen mee de natuur in onze streek te behouden en beschermen. Dat gebeurt onder meer via activiteiten, beheerwerken en projecten met gemeenten. Het driemaandelijks tijdschrift ‘Natuur en landschap Meetjesland’ informeert de leden.