...

Dress for the job: do’s en don’ts

Dress for the job

Dress for the job: do’s en don’ts

Tijd voor je eerste sollicitatiegesprek? Of heb je geen idee hoe een “bedrijfsoutfit” eruit ziet? Wij lijsten alvast de drie do’s en don’ts op van corporate dressing en alles hangt natuurlijk af van jouw bedrijfscultuur. Die leren interpreteren, is dus zeker stap 1!

Kijk naar anderen & maak het je eigen

Als je al langer voor het bedrijf werkt, is dit makkelijker, maar als een sollicitant is het niet altijd makkelijk om de bedrijfscultuur in te schatten. Eerste indrukken zijn belangrijk, en daar hoort soms ook je kleding bij. Check dus eerst de social media en website van het bedrijf en eventueel enkele LinkedIn profielen van je toekomstige collega’s. Zo kan je al snel afleiden of jeans oké zijn, of ze T-shirts of toch eerder hemdjes dragen, en of elegante sneakers kunnen. Daarnaast is de sector en grootte van het bedrijf ook een goede clue. In online marketing, communicatie- en softwarebedrijven zijn ze vaak al wat informeler dan bij grote multinationals, advocatenbureaus en financiële instellingen. Ten derde hangt ook veel af van de functie: word je makelaar, verkoper of solliciteer je voor een management positie? Dan verwachten ze vaak een formelere stijl.

Kies voor business casual

Als je echt niet weet wat je moet aantrekken, zit je meestal veilig bij “business casual”. De echte formele bedrijven, zullen het wel erg duidelijk maken wat oké is en wat niet, dus underdressed zal je niet vaak zijn. Kies dus voor een gulden middenweg zoals een zwarte losse broek met een wit hemdje en propere witte sneakers. Maak het niet té formeel door een losser hemdje te kiezen of voeg wat persoonlijke juwelen toe zoals een mooie gouden ketting of horloge. Je moet er nog steeds zoals ‘jezelf’ uitzien, want het gesprek gaat tenslotte om jou. Ook voor schoenen kan je kiezen voor leuke Prada loafers of stijlvolle botjes. Blijf weg van sandalen, zomerse topjes, opzichtige T-shirts, jeans en verouderde sneakers.

Ook casual is niet zo “casual”

Zelfs in bedrijven waar flexibiliteit key is en iedereen mag zijn wie ze zijn, volgen mensen nog wel kledingcodes, al zijn ze veel subtieler. Net zoals vele stedelingen zich niet kleden alsof ze naar het strand gaan in de zomer, kleden ook (jonge) werknemers zich naar hun omgeving. Vaak is dit een erg dunne lijn, maar de vuistregel is hier: zorg voor een goede balans en voeg persoonlijke toetsen toe.

Hoe ziet zo’n look eruit? Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een lossere lange broek in de zomer wanneer je een topje met blote schouders draagt in combinatie met leren sandalen met straps. Slippers met een platformzool kan je dan weer combineren met een wat elegantere all-black outfit. Ook qua sneaker kan je wat gedurfder gaan, zoals de statement sneakers van Moncler, als je ze draagt met een navy broek en een kasjmieren trui. Neutrale paletten zoals beige en bruin, of een zijden midi rok zijn ook erg populair. Focus op de kleinere details om je persoonlijkheid te tonen en houd de rest wat neutraler: een hemd met een speciale snit, een bloesje in een toffe kleur, een zijden broek met lange pijpen of een oversized blazer zijn de perfecte items om je bedrijfsstijl wat te upgraden.