...

Nieuwe hoevesite Kasteel van Poeke open

Nieuwe hoevesite Kasteel van Poeke open

Nieuwe hoevesite Kasteel van Poeke open

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir heeft vandaag samen met de gemeente Aalter en Toerisme Vlaanderen de nieuwe stalling en ontmoetingsruimte geopend op het kasteeldomein van Poeke. Er wacht het gebouw een mooie rol in de toekomst van domein. Voor het groenbeheer wordt dit de centrale uitvalsbasis. Voor lokale organisaties biedt de nieuwbouw een originele plek in het groen om te vergaderen of kleinschalige activiteiten te organiseren. Het lokaal bestuur Aalter stond in voor de volledige voorbereiding van dit nieuwbouwproject. Bij de overdracht van het Kasteel van Poeke aan Toerisme Vlaanderen in de zomer van 2021, nam het agentschap de uitvoering van het bouwproject mee over.

Het nieuwe gebouw heeft een oppervlakte van 730 m2 en vervangt een amalgaan van vervallen stallingen en koterijen op de hoevesite. Het is hoofdzakelijk opgetrokken uit hout. Mede dankzij het grote groendak gaat het vlot op in de omgeving van weides en bos. Het gebouw biedt plaats aan een ontmoetingsruimte van 100 m2, apart sanitair, een groot terras, technische ruimte en een atelier met bergruimte voor gereedschap en machines. De potstal van 200m2 biedt onderdak aan de schapenkudde van het domein en enkele andere hoevedieren. Het geheel is toegankelijk voor personen met een beperking. Het ontwerp is van de hand van het Gentse architectenbureau Maarten Dobbelaere. Het Aalterse bouwbedrijf De Keersmaecker nv stond in voor de realisatie.

Vorige zomer startte Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir de bouwwerken op samen met Pieter De Crem, burgemeester van Aalter en Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen. “Ik ben erg tevreden met het duurzame resultaat van de samenwerking. Het toont dat verschillende beleidsniveaus samen tot mooie projecten kunnen komen.” zegt de minister. “Het nieuwe gebouw heeft een lage ecologische voetafdruk en vormt een prima uitvalsbasis voor het natuurbeheer van dit prachtige parkdomein. De schapen spelen bijvoorbeeld een hoofdrol in het botanisch graslandbeheer. De wisselwerking tussen de historische gebouwen en het landschap eromheen is hier al eeuwen aan de gang. De herontwikkeling van het kasteeldomein van Poeke is één van de projecten uit mijn relanceplan waarmee ik de toerismesector wil versterken na de coronacrisis. Het kasteel van Poeke wordt ook één van de speerpunten in het kastelen– en tuinennetwerk dat we met Toerisme Vlaanderen momenteel uitwerken,” licht Vlaams minister van Toerisme Demir toe.

Vergaderingen, kleinschalige activiteiten en workshops – Kasteel van Poeke

Het beheer van de hoevesite van het Kasteel van Poeke is al jaren vervlochten met sociale (tewerkstellings)projecten. Voor de vrijwilligers wordt de ontmoetingsruimte hun nieuwe uitvalsbasis. Lokale organisaties zullen de ruimte kunnen gebruiken voor vergaderingen, kleinschalige activiteiten en workshops. “Het schepencollege van Aalter heeft de juiste beslissing genomen om door te gaan met de geplande investering op de hoevesite, op het moment dat Toerisme Vlaanderen op het toneel verscheen als nieuwe eigenaar. Alle inspanningen en uitgaven die we al hadden gedaan, monden zo uit in een nieuwe ontmoetingsplek waar onze inwoners de vruchten van plukken. Ook de sociale projecten die Aalter al die jaren heeft ondersteund, kunnen in betere omstandigheden verdergaan. We zien hier één van onze beleidsplannen gerealiseerd en dragen bij aan de heropleving van het Kasteel van Poeke waar Aalter 45 jaar voor gezorgd heeft” verklaart Pieter De Crem, burgemeester van Aalter.

Kasteel van Poeke geschiedenis

In 1977 werd het kasteel van Poeke, samen met het omliggend park van 56 hectaren, eigendom van het lokaal bestuur van Aalter. Het van Poeke kasteel en het park werden het pronkstuk van het kunsthistorisch patrimonium van Aalter. In de jaren ‘90 werd er een grote renovatiecampagne opgezet door het lokaal bestuur: het dak en de gevels werden hersteld en delen van de salons en zalen werden gerestaureerd. Hierdoor werd een groot deel van de originele 19e-eeuwse uitstraling weer hersteld. Eind de jaren ‘90 startte het lokaal bestuur met de verhuur van het kasteel voor evenementen en organiseerde het bestuur ook zelf enkele winter- en zomerevenementen. In de zomer van 2021 kwam het kasteel in handen van Toerisme Vlaanderen.

Herbestemming van het Kasteel van Poeke

Het volledige project op de hoevesite heeft iets meer dan 1 miljoen euro gekost. Aalter nam bijna 60% voor zijn rekening, Toerisme Vlaanderen iets meer dan 40%. “Met de opening van de nieuwe ontmoetingsruimte en stal zetten we een eerste stap in de herbestemming van het Kasteel van Poeke. Op termijn wordt dit landgoed één van de parels in het netwerk van kastelen en tuinen dat Toerisme Vlaanderen en de minister de komende jaren willen laten ontstaan in Vlaanderen. We brengen onze visie ‘Reizen naar Morgen’ hier stilaan in de praktijk. De herbestemming van het Kasteel van Poeke zal immers meerwaarde bieden voor de lokale gemeenschap en economie, de bezoekers én voor de plek zelf. Tegen de zomer starten de restauratiewerken aan het koesthuis en de moestuinmuur. Intussen overleggen we met de beheerscommissie en Aalter over de buitenaanleg hier op de hoevesite. Dit prachtige gebouw verdient een passende omgeving om optimaal te kunnen functioneren,” blikt Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen, vooruit.