...

De gezondheid van Belgen: hoe is het daarmee gesteld?

De gezondheid van Belgen

De gezondheid van Belgen: hoe is het daarmee gesteld?

Voor de gezondheid is het belangrijk dat er goed en gevarieerd wordt gegeten, voldoende beweging wordt genomen en daarnaast er een balans is tussen werk en privé. Wist jij dat de Belgen het meest sportieve volk in Europa zijn? Dat is overigens in zeer korte tijd gerealiseerd.

Nog maar 50 jaar geleden deed 10% van Belgen aan sport, dat was voor de coronacrisis al opgelopen tot 60% en inmiddels is 80% van de landgenoten op de een of andere manier sportief bezig. Dat is natuurlijk een percentage om trots op te zijn en te handhaven. Een van de manieren waarop je gezond kunt blijven sporten, is een trampoline. Hieronder staan een aantal voordelen van dat apparaat.

1. Versterken van de botten

Als mensen jong zijn, gaat het versterken van de botten nog van nature bij voldoende beweging. Tussen de 25 en 30 jaar is de stevigheid van botten optimaal en daarna neemt deze weer af. Het springen op een trampoline zorgt ervoor dat alle botten door de zwaartekracht onder druk worden gezet. Hierdoor wordt de afbraak van botcellen verminderd en worden nieuwe cellen gevormd.

2. Spieren worden versterkt

Door het regelmatig trampolinespringen worden ook je spieren sterker. De beweging voel je vooral in de beenspieren en de rug. Door de extra beweging zal je (bij een gezonde voeding) ook gewicht verliezen. Trampolinespringen is voor mensen met overgewicht een leuke, maar ook effectieve manier om iets aan dat overgewicht te doen. Stilzitten is immers helemaal niet goed voor je.

3. Minder impact op gewrichten en de wervelkolom

Bewegen is goed voor je, maar er bestaat ook een risico van extra schade aan gewrichten en de wervelkolom. Indien je bijvoorbeeld begint met hardlopen of aerobics op een harde ondergrond kunnen er problemen ontstaan. De gewrichten en de wervelkolom krijgen dan flinke klappen te verduren en dat kan pijnklachten opleveren. Een trampoline heeft een ‘zachte’ ondergrond en daardoor is het vaak mogelijk gezond te bewegen zonder dat er pijn door ontstaat. Dat maakt het bewegen prettiger.

4. Betere coördinatie

Als je een tijdje bezig bent met trampolinespringen, merk je vanzelf dat je coördinatievermogen gaat toenemen. Door de sprongen gaat het lichaam zich automatisch instellen op het vinden van het juiste evenwicht. Hiervoor worden veel spieren ingeschakeld maar ook je reflexen worden beter. Daar heb je ook voordeel bij als je niet aan het springen bent omdat je gevoel voor balans gaat verbeteren.

5. Beperking van stress

De huidige samenleving staat bol van de stress. Om die kwijt te raken is beweging vaak een goede manier. Hiermee zorg je ook dat je gedachten op die beweging worden geconcentreerd en je daardoor tot rust kan komen. Ook voor kinderen is dat een eenvoudige manier om de vaak overtollige energie die ze nog hebben kwijt te raken. Omdat een trampoline in het algemeen te plaatsen valt in de tuin is deze altijd bij de hand en kunnen jij of je kinderen meteen aan de slag als het nodig is. Hierdoor blijft beweging ook gehandhaafd als je even geen zin hebt daarvoor de huislijke omgeving te verlaten.