...

5 redenen om te beginnen met hardlopen

5 redenen om te beginnen met hardlopen

5 redenen om te beginnen met hardlopen

In relatief korte tijd is het doorgedrongen dat om gezond te blijven en te worden er een combinatie nodig is van een gevarieerde en gezonde voeding, voldoende beweging en een goede balans tussen werk en privé. In België is het aantal mensen dat sportief bezig is, de afgelopen decennia flink gestegen. Toch is het vaak moeilijk om voldoende tijd te vinden voor een groepssport. Hardlopen is ook een uitstekende manier om voldoende te bewegen. Houd er dan wel altijd rekening mee dat hardlopen op een harde bodem belastend kan zijn voor je gewrichten. Dat kan je voorkomen, of in ieder geval verminderen, door de juiste schoenen te dragen. Ook kun je een hardloopschema hanteren dat past bij jouw conditie. Hieronder staan een aantal redenen om te beginnen met hardlopen.

1. Het voelt fantastisch

Heb jij die blik wel eens gezien van een hardloper die nog even staat uit te hijgen nadat hij of zij de training heeft afgesloten. Je hoeft echt geen halve marathon of een top te te lopen om dat voldane gevoel te krijgen dat je iets hebt gepresteerd. Dat is al mogelijk na een paar trainingen en houdt daarna niet meer op.

2. Gemiddeld zorgt hardlopen ervoor dat je langer leeft

Ook hiervoor hoef je geen marathons te lopen. Als je per week ongeveer 50 minuten hardloopt (ook bij een laag tempo) heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat de kans dat jij een welvaartsziekte krijgt fors afneemt:

  • gemiddeld 30% minder kans op overlijden door een hart of vaatziekte
  • gemiddeld 23% minder kans om te sterven door kanker (alle soorten)

Dat is een geweldig rendement voor een relatief geringe inspanning.

3. Hardlopen leert je je grenzen te verleggen

De Olympische Spelen zullen er voor de meeste beginnende hardlopers niet meer inzitten. Toch is het een uitstekende manier om je grenzen te verleggen. Het is wel belangrijk om ook juist die grenzen te leren kennen. Hardlopen moet ontspanning en leuk blijven. Daarom zijn de juiste schema’s van belang. Als beginnend hardloper zal je ook ontdekken of jij liever solo loopt of juist in gezelschap beter presteert.

4. Hardlopen is goed voor je hersens

Het is niet duidelijk of je er ook echt slimmer van wordt, maar wetenschappelijk onderzoek heeft onmiskenbaar duidelijk gemaakt dat hardlopen ervoor zorgt dat er flink wat extra hersencellen worden aangemaakt. Dat geldt vooral voor de gebieden waar het geheugen en de leercapaciteit zit. Beslist een gedachte om blij door te worden.

5.  Hardlopen vermindert stress

Wist je dat meer dan 50% van de volwassen Belgen af en toe of zelfs regelmatig last heeft van slaapproblemen?  De wetenschap denkt dat stress hiervoor in de meeste gevallen verantwoordelijk is. Hardlopen zorgt er voor dat jij je gedachten naar voren richt om een prestatie te leveren. Daardoor worden zaken als stress verwijdert en vind je het eenvoudiger om oplossingen te vinden die er niet zijn als je erover gaat piekeren. Met een ‘opgeruimd’ brein is slapen en met name snel in slaap vallen veel eenvoudiger. Probeer het maar eens!