...

Over verschillende feestdagen

Over verschillende feestdagen

Over verschillende feestdagen

Er zijn veel verschillende soorten feestdagen in België en Nederland. Zo zijn er dagen waarbij sommige mensen zich afvragen wat er nou precies gevierd wordt, terwijl er bij andere feestdagen massaal uitgepakt wordt. Lees hier meer over verschillende feestdagen zoals Moederdag, Pasen, Oud en Nieuw, Kerstmis en Pinksteren.

Moederdag

Nog een paar weken en dan is het alweer moederdag. Dit is de dag waarop je jouw moeder in het zonnetje kunt zetten. Een keer per jaar draaien we de rollen even om en ontzorgen we onze mama’s voor een dag van alle taken. We gebruiken deze dag om haar te laten zien hoeveel je van haar houdt en hoe erg je haar waardeert. Om je moeder extra in het zonnetje te zetten kun je haar verwennen met een lekker ontbijt op bed, een mooie bos Moederdag bloemen of een lief kaartje. Daarnaast kun je dag ook gebruiken om samen iets leuk te gaan. Een fijne wandeling of lekker uit eten is iets wat jou moeder hoe dan ook zal waarderen!

Pasen

Iedereen kent de paashaas wel, een gigantisch grote haas die eieren verstopt voor de kinderen. Zodra deze (chocolade)eieren worden gevonden, mogen ze worden opgegeten. Ook worden er eieren geschilderd en paastakken opgehangen tijdens deze feestdag. Tijdens Pasen wordt er gevierd dat Jezus is opgestaan uit de dood, nadat hij is gestorven natuurlijk. Tegenwoordig wordt Pasen ook gezien als een dag waarbij we eraan herinnerd worden dat we allemaal mogen opstaan tegen onrecht. Dit draait om onrecht op elk gebied.

Oud en Nieuw

Tijdens Oud en Nieuw wordt de jaarwisseling gevierd. In België en Nederland gaat dit vaak gepaard met oliebollen, champagne en vuurwerk. Eigenlijk wordt er al eeuwenlang de jaarwisseling gevierd, zo werden er 4000 jaar geleden al offers gebracht, vuurwerk gestoken en drank genuttigd. Het vuurwerk werd afgestoken om de geesten te verdrijven, dit waren dan voornamelijk de harde knallen. Siervuurwerk kwam er pas later bij en werd ingezet voor evenementen en speciale shows. Tegenwoordig wordt deze traditie belast, omdat het vuurwerk niet goed is voor het milieu en er elk jaar weer ongelukken gebeuren.

Kerstmis

Tijdens deze feestdag wordt de geboorte van Jezus gevierd. Dit is een belangrijke gebeurtenis in het christendom, maar veel mensen vieren ook kerst omdat het draait om gezelschap. Mensen zetten een kerstboom op en versieren deze vervolgens met lichtjes en kerstballen. Daarnaast wordt er een feestelijk diner gemaakt en eet iedereen met elkaar. Er worden cadeautjes gegeven, de kinderen geloven dat deze cadeaus worden gebracht door de Kerstman.

Pinksteren

Pinksteren is een officiële vrije dag in Nederland, maar veel mensen vergeten wat er precies gevierd wordt. Tijdens Pinksteren wordt de uitstorting van de Heilige Geest herdacht, dit wordt gezien als het begin van het christendom. Op deze dag waren mensen overtuigd van het christendom en sloten zich aan bij de kerk. Tegenwoordig wordt Pinksteren niet echt gevierd door mensen die niet christelijk zijn, er wordt voornamelijk geprofiteerd van de vrije dag. En een reden voor een feestje ziet niemand tegen op.

Conclusie

Er zijn vele feestdagen, wat jij viert is heel persoonlijk. Dit zijn enkel de christelijke feestdagen, maar overal ter wereld wordt er vaak wel gevierd. Het idee van een feestdag draait meestal om samenkomen met mensen waar je om geeft.