...

Belgische media bekijken vanuit een ander land

Belgische media bekijken vanuit een ander land

Belgische media bekijken vanuit een ander land

Waarschijnlijk heb je op vakantie wel eens geprobeerd Belgische media te bekijken. De kans is groot dat je dat niet is gelukt. Je kreeg geen verbinding met bijvoorbeeld de televisiezender of streamingdienst. Hoe kan dat? En wat kun je daar aan doen? Want er is goed nieuws: er is een oplossing voor.

Je verbinding wordt geblokkeerd

Probeer je vanuit het buitenland te verbinden met Belgische media-aanbieders, dan wordt je verbinding geblokkeerd. Dat heet een geoblokkade. Dat houdt in dat de Belgische website of app aan je IP-adres ziet dat je in het buitenland bent. Omdat veel aanbieders niet het recht hebben om bepaalde programma’s over de hele wereld of in Europa uit te zenden, maar alleen in België, wordt er verhinderd dat je kunt verbinden.

Je hebt dus een Belgisch IP-adres nodig om verbinding te kunnen maken. Gelukkig is het niet heel erg ingewikkeld om in het buitenland aan een Belgisch IP-adres te komen. Een zogenaamde ‘VPN’ is de oplossing.

VPN Belgische TV gebruiken

Wil je graag Belgische TV kijken op je vakantieadres in Oostenrijk of op de camping in Zuid-Frankrijk? Geen probleem. Met een VPN verkrijg je tijdelijk een Belgisch IP. Dat werkt zo: je neemt een abonnement bij een betaalde VPN-aanbieder. Kijk eerst op de lijst van servers op welke locaties de servers staan. Staat er België bij? Dan kun je bij deze aanbieder een Belgisch IP-adres lenen, door via het VPN-programma verbinding te maken met de server in België.

Als je eenmaal verbinding hebt met de VPN, is je IP-adres veranderd naar een Belgisch adres, dankzij een omleiding. Bovendien maak je gebruik van een extra beveiligde verbinding. Dat is ook fijn als je bijvoorbeeld je e-mail hebt openstaan of gaat internetbankieren. Hackers kunnen je verbinding niet afluisteren. En Belgische media kunnen dus niet zien dat je je op dit moment niet in België bevindt.

Waarom een betaald abonnement?

We schreven net al even dat je het best een betaalde VPN kunt nemen. Je denkt misschien: ‘Maar er zijn toch ook talloze gratis VPN’s’? Dat is zeker en vast waar. Maar helaas werken deze VPN’s niet erg goed. Ze zijn vaak traag, er zijn snelheidslimieten, en je moet je verbinding delen met andere gebruikers.

Wat ons écht tegenstaat aan een gratis VPN is het gebrek aan privacy. Gratis VPN’s loggen alles wat je doet en verkopen die gegevens door aan marketingbedrijven. Hetzelfde geldt voor je persoonlijke gegevens. Dan kun je beter een paar euro per maand betalen voor een betaalde VPN.

Welke VPN voor streamen?

Welke VPN je het best kunt gebruiken voor streamen, hangt af van je vereisten. Waarschijnlijk ben je op zoek naar een aanbieder met snelle verbindingen, en vooral ook stabiele verbindingen. Het spreekt voor zich dat de aanbieder servers in België moet hebben.

Je kunt het best verschillende aanbieders testen. Dat doe je door recensies te lezen en door gebruik te maken van de proefperiodes van de verschillende VPN-aanbieders. Zo kun je gratis volop gebruikmaken van alle functies, om te zien of de dienst bij je past. Dit kan vaak voor korte duur. Bij veel andere diensten geldt een niet-goed-geld-terug-garantie. Je krijgt dan je geld terug als je toch niet tevreden blijkt te zijn. Zo loop je geen risico en zit je nergens aan vast.