...

Zekerheden bij incontinentie: Welke hulpmiddelen geven jou een beter gevoel?

Zekerheden bij incontinentie

Zekerheden bij incontinentie: Welke hulpmiddelen geven jou een beter gevoel?

Niet alleen vrouwen kunnen soms druppels urine verliezen, maar ook bij mannen kan dit het geval zijn. Het is iets waar je je niet voor hoeft te schamen en er zijn verschillende middelen die je hierbij kunnen helpen. Deze kunnen zowel voor mannen als vrouwen verschillen.

Maandverband

Bij maandverband wordt al snel aan vrouwen gedacht, maar dit is ook beschikbaar voor mannen, namelijk Tena men. Voor vrouwen is het misschien gewoner geworden, omdat vrouwen ongesteld worden en hiervoor een Tena lady kunnen gebruiken. Maar ook mannen kunnen gebruik maken van maandverband of een inlegkruisje wanneer ze te maken hebben met incontinentie of urineverlies. Dit hoeft gelukkig geen invloed te hebben op dagelijkse leven en kun je de dingen blijven doen die je wilt doen. Door gebruik te maken van een speciaal inlegkruisje wordt het urine opgevangen en heb je geen last meer van de ongemakken van urineverlies. Hierbij maakt het niet uit of het licht of zwaar urineverlies is.

Hoe komt het?

Soms kan het van de ene op de andere dag gebeuren, maar hoe ontstaat incontinentie precies? Incontinentie ontstaat doordat de bekkenbodemspieren niet goed samentrekken en er urine doorheen kan komen. Je kunt je bekkenbodemspieren ook goed trainen, maar helemaal verdwijnen zal het niet gaan. Probeer ondanks urineverlies toch genoeg te blijven drinken, maar probeer alcoholische drankjes en gekruid eten zoveel mogelijk te minderen.

Trainen

Wanneer je last hebt van een actieve blaas of aandrangincontinentie, kun je dat gaan trainen door middel van een blaastraining. Hierbij zorg je ervoor dat je blaas getraind wordt, zodat je niet te vaak naar de wc hoeft te gaan. Eerst is de bedoeling dat je een schema gaat maken van hoe vaak je naar de wc gaat.. Hiermee heb je een indicatie van de frequentie en om de hoeveel uur je naar de wc moet gaan. Vanuit dit schema ga je bepalen op welke tijden je naar de wc gaat. Het is dan ook de bedoeling dat je buiten de andere tijden niet naar de wc gaat. Wanneer je toch last krijgt van aandrang, probeer dit dan uit te stellen totdat je het niet meer kunt uitstellen. Op deze manier wordt je blaas getraind om urine langer vast te houden.

 

Als je last hebt van incontinentie is het verstandig om gebruik te maken van speciale inlegkruisjes. Zo voorkom je ongemakkelijk omstandigheden en kun je de dingen blijven doen die je wilt doen zonder ongemak. Probeer ook bepaalde drankjes en eten te vermijden. Ook kan de blaas getraind worden door middel van een blaastraining te doen.