...

Erfgoeddag: de klas van vroeger’

Erfgoeddag

Erfgoeddag: de klas van vroeger’ dat is het onderwerp van de nationale erfgoeddag op het einde van deze maand, uiteraard nemen ze er ook in Dilbeek aan deel. Wij konden onze nieuwsgierigheid niet langer bedwingen en gingen vandaag al eens kijken bij de opbouw van de tentoonstelling in het Pampoelhuis achter het oud-gemeentehuis van Groot-Bijgaarden. Toen we daar aankwamen was het daar een gezellige drukte, kaders werden opgehangen, een oude kaart van de provincie Brabant (zie foto) en zo langzaam maar zeker konden we er terug een klas uit het verleden in herkennen.Erfgoeddag Dilbeek Pampoelhuis 24042022

De oude gietijzeren kachel

Herinner jij je nog de oude gietijzeren kachel die in het midden stond met allemaal kruiken op om de van thuis meegebrachte koffie op te warmen? of de lei en griffel waarmee de eerste letters van het alfabet ingeoefend werden? Of het grote zwarte bord waarop de leraar alles opschreef om het daarna netjes door de leerlingen te laten overschrijven? Dan ben je vast al even van de schoolbanken. Op enkele decennia tijd is het schoolleven sterk veranderd. Tijdens de Erfgoeddag in Dilbeek word je terug gekatapulteerd in de tijd en maak je kennis met oude schoolmaterialen en -verhalen.

Erfgoeddag Dilbeek Pampoelhuis 24042022

Spelen op de Speelplaats

In het voortraject richten de leerlingen van ’t Keperke 2e leerjaar en kriebel 4e leerjaar zich respectievelijk op ‘Spelen op de Speelplaats’ en ‘Taal en Schrijven in de Klas’. De vruchten van deze beginfase kunt u bewonderen op Open Monumentendag. Schepen Anneleen Van den Houte is verheugd over de actieve betrokkenheid van de school bij Open Monumentendagen: “Erfenis is voor alle leeftijden, want pure nostalgie voor de een is een ware ontdekkingsreis voor de ander! Dankzij de ‘klas van vroeger’, kunnen gemeente en erfgoed vrijwilligers voorstellen realiseren die voor iedereen interessant zijn.”

Erfgoeddag Dilbeek Pampoelhuis 24042022

De leukste schoolverhalen worden gepubliceerd

Heemkring Bodeghave en De Kriebel organiseerden enkele jaren geleden een tentoonstelling over het verleden van de scholen Sint-Martens-Bodegem en Sint-Ulriks-Kapelle waarbij de creaties van de leerlingen het kader vormden. Voel je het al kriebelen? Onthoud je leukste schoolverhalen en steek ze op Erfgoeddag in de Erfgoeddag-brievenbus. De leukste schoolverhalen worden gepubliceerd in de volgende Info Dilbeek! Geïnteresseerden zijn welkom op zondag 24 april 2022 van 10u tot 18u in het schoolgebouw achter het Pampoelhuis (Gemeenteplein 2, 1702 Groot-Bijgaarden).

Erfgoeddag: de klas van vroeger’ - IMG 7325

(Op de foto Andre Mertens en Elsemieke De Troy)

De locatie is vlot bereikbaar met de auto, het openbaar vervoer en de fiets. Het evenement is volledig gratis, inschrijven is niet verplicht. Voor meer info kan je terecht op www.westrand.be/erfgoeddag.