...

4 tips om de perfecte zonsondergang te fotograferen

4 tips om de perfecte zonsondergang te fotograferen

4 tips om de perfecte zonsondergang te fotograferen
Het blijft een prachtig gezicht: de zon zakt achter de horizon en de lucht verandert in een kleurenpalet vol pasteltinten. Je bent niet de eerste die dat schouwspel wil vastleggen met behulp van de fotocamera. Toch kan dat nog best lastig zijn. Voor je het weet krijg je door de laatste felle zonnestralen een onscherp en overbelicht plaatje, of lijken de kleuren op de foto veel fletser dan in werkelijkheid. Gebruik de volgende 4 tips om toch dat mooie plaatje te krijgen.

1. Zoek vooraf de juiste locatie

Je kunt toevallig een prachtige zonsondergang treffen, bijvoorbeeld wanneer je na het werk onderweg bent naar huis. Bij het fotograferen komt dan vaak wat improvisatie kijken, omdat je dan nu eenmaal niet veel invloed hebt om de omstandigheden. Anders is het wanneer je vooraf besluit dat je vanavond de zonsondergang wilt fotograferen. In dat geval kun je namelijk vooraf al op zoek gaan naar de ideale locatie en de plek verkennen. Een goede voorbereiding is wat dat betreft het halve werk: zo hoef je op het moment suprême niet na te denken over dergelijke zaken en je helemaal focussen op het vastleggen van het perfecte plaatje. Houd daarbij rekening met het feit dat een zonsondergang niet lang duurt. Zorg dus dat je op tijd aanwezig bent. Je kunt vooraf checken op welk tijdstip de zon exact ondergaat. Wanneer je dan vervolgens een kwartiertje voor dat moment aanwezig bent, heb je alle tijd om te fotograferen.

2. Een wolkje is niet erg

In ons ideaalbeeld zakt de zon langzaam weg aan een wolkeloze en kleurrijke hemel. Wanneer je per se dat perfecte beeld wilt vastleggen, is de kans groot dat je teleurgesteld thuis komt. Een wolkeloze hemel komt namelijk weinig voor. Maar treur daar vooral niet over. Wolken kunnen namelijk een fantastische toevoeging zijn aan het decor. Wist je dat de wolken juist zorgen voor de reflectie van die prachtige kleuren in de lucht? Voor een overweldigende zonsondergang heb je dus echt wat wolken nodig. En ja, dan is het natuurlijk jammer wanneer de zon dan achter een grote wolk verdwijnt, maar zelfs dat kan indrukwekkende beelden opleveren.

3. Speel met de sluitertijd

Doordat het licht tijdens de zonsondergang snel afneemt, is het mogelijk om met een langere sluitertijd te werken. Voorwaarde is wel dat je camera dan op een statief staat, omdat het effect door een kleine beweging al teniet gedaan kan worden. Spelen met de sluitertijd bij een zonsondergang is vooral mooi wanneer je bij het water fotografeert. Door de langere sluitertijd krijgt het water namelijk een zijdezachte uitstraling, terwijl de kleuren in de lucht nog beter opvallen. Voor zonsondergang fotograferen kun je gebruik maken van diverse filters, die voor een nog beter effect zorgen. Filters maken het daarnaast ook mogelijk om ook als er nog veel licht is toch mooie plaatjes met een langere sluitertijd te kunnen schieten.

4. Vergeet de voorgrond niet

Wanneer je een zonsondergang fotografeert, ben je vaak snel gefocust op de achtergrond; de lucht en de zon. En hoewel dit mooie beelden kan opleveren, is het de moeite waard om ook aandacht aan de voorgrond te besteden. Door de juiste voorgrond krijgt de achtergrond namelijk nog meer kracht. Zeker bij zonsondergangen werkt dit goed, omdat je door het tegenlicht de dingen op de voorgrond met tegenlicht in beeld krijgt. Die donkere vormen laten de kleuren in de achtergrond nog feller lijken.

Door bovenstaande tips in de praktijk te brengen, zal je zien dat de kwaliteit van je foto’s sterk verbetert. Het is de moeite waard om diverse keren te oefenen met de genoemde technieken. Zo gaat het zeker lukken om de perfecte foto van de perfecte zonsondergang te maken!

4 tips om de perfecte zonsondergang te fotograferen