...

Hoe onderhoud je een ventilatiesysteem?

Hoe onderhoud je een ventilatiesysteem

Hoe onderhoud je een ventilatiesysteem?

Goede ventilatie is in iedere woning van essentieel belang. Feit blijft dat de meeste woningen zo goed geïsoleerd zijn dat er nog weinig frisse lucht in huis terecht komt. Hierdoor is de luchtkwaliteit in huis vaak vele malen slechter dan die in de buitenlucht. Zorgwekkend, want die slechte luchtkwaliteit kan heel veel fysieke ongemakken veroorzaken. Enkel een raampje openzetten is niet voldoende meer. Voor een gezonde luchtkwaliteit is het van belang dat de lucht 24/7 gefilterd wordt. Een ventilatiesysteem is dan ook onmisbaar.

Ben je al in het bezit van een ventilatiesysteem? Dan is het tevens belangrijk om deze regelmatig te onderhouden. Hoewel veel mensen zich bewust zijn van het belang van ventileren, onderhouden ze hun ventilatiesysteem doorgaans te weinig of zelfs helemaal niet. Hierdoor kan het systeem binnen mum van tijd slechter gaan werken, waardoor de luchtkwaliteit ook in rap tempo verslechterd. Daarom is het van belang dat je weet hoe je een ventilatiesysteem onderhouden. Van het vervangen van een wtw filter tot het reinigen van de ventilatieroosters en ventielen. In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten.

Hoe vaak moet ik mijn ventilatiesysteem reinigen?

Om de werking van het ventilatiesysteem te garanderen is het van belang dat je deze op de juiste manier zult onderhouden. Maar hoe vaak moet je een ventilatiesysteem nu eigenlijk reinigen?

In principe heeft een ventilatiesysteem vrij weinig onderhoud nodig. Wel zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Die je eigenlijk standaard aan je schoonmaakroutine moet toevoegen. Schrijf deze eventueel op in een agenda of zet een herinnering in je telefoon. Op die manier kun je het niet vergeten.

Zorg er in elk geval voor dat je de ventilatieroosters en ventielen iedere maand even grondig reinigt. Dit kan gewoon met een licht vochtig doekje. Op die manier voorkom je dat de roosters verstopt raken met vuil en stof. Zo het systeem beter blijven werken.

Dan is er nog speciale aandacht nodig voor de filters. De filters moeten ieder half jaar goed gereinigd worden. In sommige gevallen is het dan ook noodzakelijk om deze direct te vervangen. Let er bij het vervangen van de filters wel op dat je het juiste merk kiest. Je kunt een Zehnder filter bijvoorbeeld niet op ieder ventilatiesysteem plaatsen. Bekijk daarom zorgvuldig welk merkje jij daadwerkelijk nodig hebt.

Ventilatiekanalen schoonmaken

Er zijn tevens een aantal onderhoudsklusjes die slechts één keer in de zoveel jaar moeten gebeuren. Dit geldt bijvoorbeeld voor de binnenkant van de ventilator. Het is verstandig om deze eens in de twee jaar even goed uit elkaar te halen en volop te reinigen. Controleer deze tevens op kwaliteit. Zie je mankementen? Schakel dan direct een monteur in.

Ook aan het schoonmaken van de ventilatiekanalen mag wat extra aandacht worden geschonken. Het is belangrijk dat deze kanalen niet verstopt raken. In dat geval kunnen ze immers geen schone lucht meer in huis blazen. Laat de kanalen daarom minimaal eens in de vier jaar grondig reinigen.