...

Sound Of Music, de Vlaamse versie gaat eindelijk in première

Sound Of Music, de Vlaamse versie

Sound Of Music, de Vlaamse versie gaat eindelijk in première. Ze moesten lang wachten om helemaal klaar te zijn om te starten. maar op zondag 3 april was de tijd eindelijk daar voor regisseur Stany Crets en zijn door knaldrang geteisterde cast om echt helemaal (vrouwelijk) hert te gaan, en met hun nieuwe Vlaamse musicalversie van klassieker ’The Sound of Music’ in première te gaan in Stadsschouwburg Antwerpen. We kunnen je in grote lijnen vertellen over het briljante optreden van Ianthe Tavernier als Maria, de machtige Von Trapp-aanvoerder Koen Van Impe, hoe Geena Lisa schittert in haar muzikale debuut als barones Schräder, Peter Thyssen op een totaal onnavolgbare manier als oom Max, de verbluffende uithalen van An Lauwereins als Moeder-overste. En hoe schattig de kinderen van Von Trapp zijn… maar kom het zelf ontdekken! Misschien belangrijker in deze tijd is het onderliggende verhaal van The Sound of Music.

Sound Of Music (familie Von Trapp)

Actueler dan we oorspronkelijk wilden

Een verhaal dat soms vergeten wordt, maar momenteel veel actueler is dan we allemaal zouden willen… . Daarom delen we graag het voorwoord van regisseur Stany Crets over deze productie: “Obstructies en vertragingen hebben de repetities voor The Sound of Music beïnvloed, maar we kunnen eindelijk een show in première brengen die actueler is dan we oorspronkelijk wilden. “The Sound of Music” is een musical met veel herinneringen, veel inzichten en veel vooroordelen. Te zoet en te oubollig. We wilden deze vooroordelen onderdrukken door de verhalen achter ‘suiker’ te vinden, aandacht te schenken aan de vaak sarcastische dialoog naast hitnummers, de waarheid in het verhaal te onthullen en naadloos op elkaar aan te sluiten,. visuele vorm met inhoud. Toen klopte de realiteit ineens op de deur in de vorm van een verschrikkelijk conflict in Oekraïne.

De huidige verschrikkingen van de oorlog

Plotseling kwam alles waar deze show omheen was gebouwd uit. We zien de Oostenrijks-Duitse samenwerking in een nieuwe vorm op onze schermen verschijnen. We erkennen de standvastigheid van kapitein von Trapp tegenover het vooruitstrevende Duitsland van zijn vriend Max, zijn verloofde Elza en het oprukkende Duitsland herkenden we in vele Oekraïners. We zagen zelfs de laatste vlucht van de familie Von Trapp binnen onze eigen landsgrenzen. De huidige verschrikkingen van de oorlog maken plotseling deel uit van de regisseur en karakterbehandeling. De dialoog of het lied is plotseling niet zo willekeurig als we dachten dat het zou zijn, en het deuntje wordt een schets voor onze ogen van een onzeker leven op een cruciaal moment in de geschiedenis.

The Sound Of Music compilatie

Foto’s: House Of Entertainment.

Geen paniek echter…
Natuurlijk is ‘The Sound of Music’ fun.
Natuurlijk zijn de liedjes heerlijk.
Maar ook, en dat mogen we niet vergeten,
is het een commentaar op een wereld in onvoorspelbare transitie.”

– Stany Crets – 

Deep Bridge Te Sound Of Music