...

Een gezellige tuin voor mens en huisdier

Een gezellige tuin voor mens en huisdier

Een gezellige tuin voor mens en huisdier

Een tuin is hoe langer hoe meer het verlengde van je huis. Niet langer een gemillimeterd gazon waarop kinderen en honden niet mogen spelen, maar een groene oase vol schaduw, planten en plezier voor iedereen. Een plaats waar geleefd mag worden.

Wie kinderen of huisdieren heeft, of zelfs allebei, weet al langer dat het niet evident is om je huishouden op rolletjes te laten lopen. Met zoveel mensen en dieren is het simpelweg onmogelijk om je tuin er altijd fantastisch uit te laten zien. Overal ligt er speelgoed of hondenvoer. Gelukkig ligt de tijd van strakke tuinen en keurig geharkte bloemperken achter de rug en beseffen we allemaal dat een tuin dient om in te leven en te genieten.

Plan een tuin zonder te veel werk

Een tuin is een plaats waar je even tot rust kan komen in een groene omgeving. Een plaats waar je in de zomer wat schaduw vindt en een plek om een boek te lezen in een tuinstoel. Natuurlijk wil je een gezellige tuin, maar als het even kan, wil je daar niet te veel tijd aan verspillen.

Door goede keuzes te maken, kan je een tuin creëren waar je veel plezier en weinig werk aan hebt. Kies bijvoorbeeld meerjarige planten en bomen en kies voor gemakkelijk verplaatsbare bloembakken of kruidentuinen.

Minimaal werk voor een gezonde tuin

Hoewel we gewend zijn aan strakke, moderne tuinen, zijn tuinen die een beetje verwilderd zijn, vaak veel gezonder. De bladeren die in de herfst van de bomen vallen, vormen schuilplaatsen voor talrijke insecten en kleine dieren zoals muizen en egels. Als de bladeren verteren, voeden ze bovendien de grond.

Het heeft dus geen zin om je tuingereedschap boven te halen en de tuin ‘op te ruimen’. Integendeel: een gezonde tuin mag best een beetje verwilderd zijn. Wil je toch een ietwat opgeruimde tuin, haal de bladeren en afgevallen twijgen dan niet weg, maar hark ze in een hoek of onder de haag. Zo ziet het er netjes uit, maar verlies je de natuurlijke meststoffen niet.

Huisdieren in de tuin

Heb je een kat of een hond, dan moet je er rekening mee houden dat het dier de tuin ook zal gebruiken. Katten graven graag in plantenperken en houden van een dutje in je bloembakken. Zo vernielen ze soms per ongeluk planten. Een hond houdt eveneens van graven, en vooral van rennen. Bovendien heb je wellicht een hoge schutting nodig om je hond in de tuin te houden.

Een pluspunt: dieren in je tuin zorgen ervoor dat je minder last zal hebben van ongedierte. Alles heeft zo zijn voordelen, toch?