...

Hoe zit het met winterbanden en sneeuwkettingen in Frankrijk?

winterbanden en sneeuwkettingen Frankrijk

Hoe zit het met winterbanden en sneeuwkettingen in Frankrijk?

In een aantal gebieden in Frankrijk zijn winterbanden verplicht. In de overige gebieden van Frankrijk geldt geen verplichting, maar wordt het gebruik van winterbanden wel aangeraden. Onderstaand vind je meer informatie en nadere toelichting over het wel of niet verplichte karakter van het gebruik van winterbanden (en sneeuwkettingen). Je wilt tenslotte geen fikse bekeuring krijgen onderweg naar je vakantiebestemming omdat je niet op de hoogte bent van de regelgeving rondom winterbanden en sneeuwkettingen.

Winterbanden verplicht

Sinds november 2021 is het gebruik van winterbanden verplicht in de berggebieden van Frankrijk gedurende de winterperiode. Deze periode geldt van 1 november t/m 31 maart. Ben je in het bezit van sneeuwkettingen, dan geldt deze verplichting niet. Dit geldt alleen als je de sneeuwkettingen ook daadwerkelijk in de auto hebt liggen. Mocht je hier niet aan voldoen, dan maak je echter pas kans op een boete vanaf november 2022. Let hier dus goed op!

Zone met verplichting van winterbanden

Hoe weet je of je in een zone rijdt waar winterbanden / sneeuwkettingen in je auto verplicht gesteld zijn? Er is hiervoor een nieuw verkeersbord geplaatst. Het bord heeft een rode rand, een zwarte band met sneeuwkettingen daarom heen. Je wordt geadviseerd winterbanden te gebruiken met de aanduiding M+S en het sneeuwvloksymbool (3PMSF). Alle vier je banden moeten winterbanden zijn. Het duurt nog even, maar houd er wel rekening mee dat je per 1 november 2024 in de berggebieden alleen banden mag hebben met de aanduiding M+S EN het sneeuwvloksymbool! Heb je deze niet, dan moet je in betreffende zones tijdens de winterperiode verplicht sneeuwkettingen bij je hebben.

Winterbanden en sneeuwkettingen

Winterbanden zijn er nog voor niets; deze zijn speciaal voor het rijden in de sneeuw. Deze banden hebben een ander profiel en bieden meer grip, in tegenstelling tot zomerbanden. Het rijden met zomerbanden in een sneeuwgebied is absoluut geen aanrader. En neem altijd sneeuwkettingen mee. Betreft het rijden in Frankrijk: kom je een rond, blauw bord met een witte autoband met een sneeuwketting tegen? Dan betekent dat je bij dit bord alleen verplicht bent sneeuwkettingen te monteren als op een onderbord chaînes à neige obligatoires (sneeuwkettingen verplicht) staat aangegeven. Rijd je met sneeuwkettingen, dan is de maximum snelheid 50 km/h. Rijd dus nooit zonder winterbanden en sneeuwkettingen! Ben je op zoek naar kwalitatief hoogwaardige sneeuwkettingen. Zoek dan op het merk Pewag op Sneeuwkettingen4u.nl. Zo weet je zeker dat je veilig in winterse omstandigheden kunt rijden.