...

Leerlingen planten eerste bomen van levensbos in Erpe

Leerlingen planten eerste bomen van levensbos in Erpe

Leerlingen planten eerste bomen van levensbos in Erpe

Een groene plek die sereniteit en nieuw leven ademt

Op vrijdag 18 februari planten de leerlingen van de Sint-Jozefschool samen met de gemeente en sociale-economieonderneming Pro Natura de eerste bomen achteraan op de begraafplaats in Erpe. Daar komt een Levensbos. Daarnaast worden de begraafplaatsen van Burst en Erpe ook ingegroend waardoor ze enerzijds rust en sereniteit zullen uitstralen en tegelijkertijd nieuw en groen leven creëren.

Jong en oud planten mee
Tientallen leerlingen van de Sint-Jozefschool planten enthousiast hun eigen boompje in het Erpse Levensbos. Dat doen ze samen met de gemeente en Pro Natura, pionieronderneming in groenwerken die kansengroepen tewerkstelt. “Op deze manier betrekken we jong en oud bij dit unieke project,” zegt Christel Vanhoyweghen, voorzitster van Pro Natura.

Levensbos – Ode aan de natuurlijke levenscyclus

De groene begraafplaats in Erpe en Burst en het levensbos achteraan op de begraafplaats in Erpe zullen rust en sereniteit uitstralen en tegelijkertijd nieuw leven ademen. “Groene begraafplaatsen en levensbossen laten je stilstaan bij de levenscyclus van een mens en hoe die deel uitmaakt van de natuur. Zeker voor nabestaanden zorgt dit voor een nieuwe beleving die rust en nieuw leven samenbrengt,” zegt landschapsarchitecte Hanna van Dijk.

Daarnaast zijn ook voor de gemeente de voordelen talrijk: “Door de ingroening kunnen we ecologisch zonder pesticiden werken en is ook het onderhoud minder intensief doordat de natuur een handje helpt”, aldus schepen De Vuyst.

Wat is een levensbos?

In Nederland zijn natuurbegraafplaatsen een goed ingeburgerd concept. In Vlaanderen behoort Erpe-Mere tot de pioniers met onder andere Roeselare, Drongen en Sint-Niklaas. Waar je in de natuur normaal geen stoffelijke resten mag begraven, kan dit in erkende levensbossen wel. “In de toekomst kan men hier assen verstrooien en biologisch afbreekbare urnen begraven tussen de bomen, bloemen en bijen,” zegt schepen van begraafplaatsen Reinold De Vuyst. De natuur gaat hier in alle sereniteit haar vrije, groene gang. Het Erpse Levensbos bevindt zich op de begraafplaats van Erpe, die daarnaast ook ingegroend wordt. Zo sluit deze nieuwe herdenkingsplaats aan bij de plek waar burgers spontaan tijd maken voor bezinning.

Wat vind jij van een levensbos?

Niet alleen de gemeente Erpe-Mere, maar heel Vlaanderen wil weten wat jij van het idee levensbossen vindt. Surf naar www.levensbossen.be voor meer info en vul de vragenlijst in.

Levensbos en groene begraafplaats Erpe
Lange Ommegangstraat (aan de E40)
9420 Erpe-Mere