...

Wat is het verschil tussen ERP en SAP?

Wat is het verschil tussen ERP en SAPZit jij vaak in meetings waar de buzzwoorden je om de oren vliegen? Dwalen je gedachten af bij het horen van termen als ERP en SAP en heb je écht geen idee waarvoor deze afkortingen staan, waarvoor ze dienen en wat het verschil is? Wij leggen het je graag haarfijn uit!

Wat is ERP?

ERP staat voor Entreprise Resource Planning. Elk bedrijf heeft nood aan een bedrijfsproces beheerssysteem, een soort van managementsysteem zeg maar. Dit systeem is nodig om informatiestromen te vergemakkelijken. Met informatiestromen wordt bedoeld: boekhouding, HR, sales, marketing, logistiek, aankoop … Al die stromen of kernbedrijfsprocessen worden gecentraliseerd, geautomatiseerd en geïntegreerd in een gedeelde database: een ERP-systeem.

Als bedrijf doe je er goed aan te werken met een ERP-systeem. Bedrijfsprocessen en routinetaken worden efficiënter, eenvoudiger en geautomatiseerd, de productiviteit wordt verhoogd en IT-uitgaven en administratieve kosten worden verminderd. Kortom: er wordt meer bereikt met minder! Zo bestaan er ERP-systemen voor verschillende soorten bedrijven, van een systeem voor een kleine kmo tot een specifiek groothandel ERP-systeem.

Wat is SAP?

SAP staat voor Systems, Applications & Products in Data Processing. SAP is één van de grootste ERP-softwareleveranciers ter wereld en marktleider in toepassingen zoals CRM en ERP. SAP biedt betaalbare en gebruiksvriendelijke ERP-software aan. Deze stelt bedrijven in staat processen te optimaliseren waardoor je kosten kan besparen.

Een ander voordeel van het gebruik van SAP is de bescherming van de privacy van consumenten door een betrouwbare databeveiliging. SAP werkt daarnaast samen met grote bedrijven als Microsoft, Amazon, IBM en Google en garandeert zo een multicloudstrategie met premium partners. Het geavanceerde softwaresysteem van SAP biedt bedrijven bovendien alles wat ze nodig hebben.

Voor wie?

Innovatieve automobielbedrijven, succesvolle retailers, universiteiten, ziekenhuizen, banken … ze vertrouwen allemaal op de expertise van SAP. Maar denk je nu dat SAP ERP enkel bedoeld is voor grote bedrijven? Niets is minder waar. Wist je dat 80% van de klanten van SAP een kmo is? Dus of het nu gaat over een kmo, groothandel of multinational: jouw SAP-partner kan je het juiste systeem aanraden, op maat van de behoeften van jouw bedrijf.

ERP vs. SAP

Nu je weet waar voor ERP en SAP staat, kan je een verschil maken tussen beide. ERP is een softwarepakket en SAP is een ERP-softwareleverancier. Kort gezegd: SAP is een ERP-tool. Tijdens de volgende meeting kan je dus zonder het schaamrood op je wangen meevolgen wanneer je collega’s spreken over ERP en SAP.