...

Vochtproblemen: een sluipend onheil

Vochtproblemen: een sluipend onheil

Vochtige muren: een vochtprobleem met verschillende oorzaken 

Eén van de meest voorkomende vochtproblemen is ongetwijfeld: vocht in de muren. Geen pretje, zeker als je weet dat dit doorgaans vrij laat wordt opgemerkt, met andere woorden: wanneer de schade al behoorlijk groot is en de schimmel, het loshangende pleisterwerk of de verkleuringen zichtbaar worden. Er zijn verschillende oorzaken: condensatie, opstijgend vocht, doorslaand vocht of lekkage. De exacte plek waar de symptomen zich vertonen, zijn veelzeggend over de soort van vochtproblemen in jouw muur. Zo zal je opstijgend vocht detecteren door zichtbare plekken aan de hele onderkant van een muur, terwijl doorslaand vocht meer lokaal blijft. Condens- en schimmelvlekken komen vooral voor op plekken waar de ondergrond wat frisser is of op plaatsen waar de condens blijft hangen.

Schimmels in huis

Wie vocht zegt, zegt helaas ook: schimmel. Niets zo smakelijk en voedzaam voor schimmel, dan een vochtige oppervlakte van pleisterwerk, hout of behangpapier. Een belangrijke oorzaak is te weinig ventilatie. Kelders, badkamers, keukens, slaapkamers… zijn allemaal ruimtes waar behoorlijk wat vocht in de atmosfeer wordt gejaagd, maar waar niet altijd evenveel frisse lucht binnenkomt.

Toch heeft het niet altijd met een gebrek aan ventilatie te maken. Wanneer doorslaand of opstijgend vocht binnen raakt, is zelfs een goede ventilatie onvoldoende om de condens en dus schimmels tegen te gaan. Schimmels zijn een symptoom van een vochtprobleem; je moet dus de basis wegnemen.

Vochtproblemen in kelders 

Het is de logica zelve: kelders zijn extra kwetsbaar voor vochtproblemen. Niet alleen zijn ze het laagste punt van je huis; ze moeten ook weerstand bieden tegen een permanente druk van het grondwater. Bovendien zijn ze zelden goed geventileerd. Zodra het water binnen kan, is het hek, letterlijk, van de dam. Meer nog: het vocht kan opstijgen en ook elders in je huis voor schade zorgen. Professionele lekdetectie en remediëring is dan vrijwel altijd noodzakelijk.

‘Muurzout’ aanslag

Je ziet het regelmatig: zo’n witte sluier op de muur die de hele uitstraling teniet doet. De boosdoener zijn hier de hygroscopische zouten die vanuit het opstijgend grondwater in je muren terechtkomen. Daar reageren ze met het gesteente om zo die typische witte kleur te krijgen. Het gaat dus om zouten; die absorberen vocht, waardoor je muur water blijft aanzuigen. Een hardnekkig vochtprobleem dat je maar best met wortel en tak elimineert!