...

Jan Biggel scoort met ons moeder

Jan Biggel met feestmeezinger ‘Ons Moeder’

Jan Biggel, Dankzij TikTok is de feestmeezinger ‘Ons Moeder’ van  een gigantische hit! Niet alleen in zijn Brabantse Liempde, maar ook elders in Nederland is de populaire volkszanger Jan Biggel al jaren een van de populairste artiesten. Biggel, de oprichter van zijn eigen ‘klompen’, weet als geen ander mensen te entertainen en een geweldige avond te bezorgen. Hij zit vol zelfrelativisme, maar vooral humor, en zegt altijd: “Het is pas een echt feest, toen Jan Biggel ging!”. Dankzij het enorme succes van zijn TikTok-hit “Ons Moeder Zeej Nog” is het feest alleen maar groter geworden, met 1,2 miljoen YouTube-views en 3 miljoen Spotify-streams op de teller. In Vlaanderen wordt het nummer nu ook volop gespeeld en gedraaid in pop- en vibecafés, waardoor Jan Biggel nu ook onze kant op komt. “Ik weet niet hoeveel TikTok-video’s er op ‘Onze Moeder’ zijn gemaakt, maar het aantal is in ieder geval enorm”, begint Jan Biggel het gesprek.

 Jan Biggel Ons Moeder

Met dank aan mijn platenbaas Adrie

Op 57-jarige leeftijd beleefde de schilder uit het Brabantse Liempde eindelijk zijn grote doorbraak. “Met dank aan mijn platenbaas Adrie (Adrie van Berk Music) voor zijn harde werk en aan collega-artiest Arno Sloot met wie ik al twee succesvolle duetten heb uitgebracht (‘ We gaan op stap’ en ‘Ik wil alleen likes), waarmee hij me me mee op de kaart heeft gezet. Helaas en onverwacht hebben we in januari afscheid van hem moeten nemen. Zijn overlijden weegt nog steeds zwaar op mij (stilte).” “Als artiest moet je trots zijn op alles wat je doet, want het zijn tenslotte je muzikale kinderen”, vervolgde de populaire volksartiest. “Ik denk dat het beste aan het schrijven van een nummer het verhaal is dat je verzint met een bijpassende titel. Ik heb maar 4 regels tekst nodig om te weten dat het een geweldig nummer gaat worden (lacht).

Grappig om het verkeerde te doen

De truc is om zo weinig woorden te gebruiken en ook simpele woorden. Ik hoop dat iedereen, vooral jonge mensen, van mijn liedjes kunnen genieten als ze ernaar luisteren. ‘Fleske D’rin Fleske Deruit’ is al het geval met mijn eerdere persoonlijke succes. Trage levensliedjes à la André Hazes zou ik misschien wel kunnen maken, maar op dit moment voel ik mij beter en meer aangetrokken in de feestmuziek.” Het enorme succes van “Ons Moeder Zeej Nog” doet Jan bijna onwerkelijk voelen. “Die miljoenen traffic en herkenning blijven groeien, maar bovenal ben ik graag mezelf. Het zijn de mensen om me heen die veranderd zijn en mij ineens als ‘Jan Biggel’ zijn gaan zien”, lacht Jan Say. Op “Ons Moeder” zingt Biggel letterlijk dat het grappig is om het verkeerde te doen. “Sommige mensen zeggen wel eens: Jan, het is beter om dit soort dingen niet te doen, maar het is grappig om soms toe te geven dat je iets verkeerd doet (lacht).

Duizenden jongeren op TikTok

Daar gaat mijn liedje over, en het is ook geproduceerd en verspreid door duizenden jongeren op TikTok. De tekst van dit nummer is niet autobiografisch, maar nu moet ik toegeven dat onze moeder altijd zei: “ik zal het niet meer zeggen, want jullie doen dat toch achter mijn rug om”. Het past echt niet om me in de pas te doen lopen, mijn persoonlijkheid is te uitgesproken (lacht).” Naast het optreden, geniet Jan Biggel vooral van het maken van nieuwe muziek in de studio: “Soms duurt een nummer 2 maanden of langer om te voltooien, maar ‘Ons Moeder Zeej Nog’ was klaar in een half uur. Ik moest echt een couplet herzien want deze onderwerpen passen niet helemaal bij jonge mensen. Achteraf ben ik blij dat ik dat gedaan heb omdat ze “onze moeder” meteen omarmden en het veel oppikten en op hun sociale media en deelden en niet alleen op TikTok, ik zie het op Facebook, Instagram en alle andere sociale-mediaplatforms.

Het zijn allemaal geweldige filmpjes

Het is interessant hoeveel mensen me video’s van het refrein hebben gestuurd. Mensen zijn ook creatiever en vindingrijker geworden. Het zijn allemaal geweldige filmpjes, meestal met moeders als achtergrond.” Het succes van Jan Biggel zijn meezinger ‘Ons Moeder Zeej Nog’ rolt zich, dankzij het internet en de sociale media, helemaal uit over de Lage Landen, waardoor de Brabander binnenkort ook koers zet naar Vlaanderen. “Ja, ik krijg heel veel reacties van Vlamingen die het een geweldig liedje vinden. Ik zie het overal opduiken op de carnaval- en après-ski lijstjes en ook de radio- en tv-zenders hebben hem toegevoegd aan hun playlisten. ‘Ons Moeder’ is inderdaad een geweldige feestplaat, die je uitnodigt om actief mee te stappen in de polonaise. Binnenkort is dat weer mogelijk en ik beloof je dat ik snel jullie kant uit kom. Ik kan haast niet wachten!”.  ‘Ons Moeder Zeej Nog’ van Jan Biggel verscheen op Berk Music en is nu digitaal beschikbaar.