...

Giselle door St. Petersburg Festival Ballet

Giselle een betoverend ballet

Giselle het St. Petersburg Festival brengt dit betoverend ballet op donderdag 14 april 2022 in Capitole Gent. Op donderdag 14 april 2022 brengt het bejubelde Sint-Petersburg Festival Ballet zijn boeiende ballet “Giselle” naar de hoofdstad van Oost-Vlaanderen. “Giselle” is een van de beroemdste balletten uit de geschiedenis, met adembenemende kostuums, meesterlijke muziek van Adolphe Adam (live uitgevoerd in Gent door het befaamde (Baltic Festival Orchestra). Een prachtige wisselwerking tussen de originele choreografie van 1841. De algehele ervaring neemt kijkers mee in de wondere wereld van Giselle en haar tragische liefdesverhaal. Tickets voor dit kroonjuweel van het klassieke repertoire in Capitole Gent via www.teleticketservice.com of 070/345 345 (max € 0,30/min). De romantische “Giselle” is een ware ode aan gratie en elegantie.

Giselle ballet Gent

Voor het eerst uitgevoerd in 1841

Het werk bestaat uit twee acts en werd voor het eerst uitgevoerd in 1841 door het Ballet van de Royal Academy of Music in Parijs. Het ballet behaalde een ongekend succes en werd vervolgens op alle grote podia van de wereld opgevoerd. De originele choreografie die na de heropvoeringen van Marius Petipa vandaag de dag nog steeds ongewijzigd gedanst wordt, is niet de enige reden van de populariteit. De geschiedenis van Giselle is universeel bekend bij veel gekwelde romantische zielen. Dit boerenmeisje stierf aan een gebroken hart nadat ze erachter kwam dat haar liefde met iemand anders verloofd was. Willis is een groep bovennatuurlijke vrouwen die mannen letterlijk ter dood dansen en Gisele uit haar graf halen omdat ze wraak willen op haar minnaar. Als een romantisch verhaal overwint de liefde alles en bevrijdt Gisele haar geliefde uit hun greep.

Uitstekende solisten en dansers

“Giselle” is een prachtig samenspel tussen oude romantiek, de briljante klassieke balletchoreografie van Jean Coralli en Jules Perrault en de meeslepende muziek van de veelzijdige opera- en balletcomponist Adolphe Adam. Uitstekende solisten en dansers, prachtige decors en kostuums, gecombineerd met briljant lichtontwerp en prachtige muziek, gehost door een prachtig symfonieorkest, dit is wat het St. Petersburg Ballet en het Baltic Festival Orchestra de wereld te bieden hebben echt iets voor balletliefhebbers. “Giselle is een juweel van poëzie, muziek en dans.” – Tsjaikovski –
“De muziek van Adolphe Charles Adam is superieur aan gewone balletmuziek. Ze heeft een rijk orkesteffect. Er zit zelfs een zeer goede fuga in. Het tweede bedrijf lost dit muzikale probleem sierlijk en vol melodie gelukkig op.” – Theofiel Gautier.

St. Petersburg Festival Ballet

Niet enkel dit balletstuk, maar het gehele bestaan van het St. Petersburg Festival Ballet is een ode aan de klassieke balletgeschiedenis. Al sinds het ontstaan van het gezelschap in de 19e eeuw, staan de 42 dansers wereldwijd bekend voor hun uitmuntend dansniveau, sobere klassieke elegantie en 21ste-eeuwse frisheid. Het stijlvolle ensemble bestaat enkel uit balletdansers afgestudeerd aan de beste Russische balletscholen, zoals de Vaganova Academie in Sint-Petersburg, de Choreografie-academie van Moskou, de Balletschool van Ufa en de Balletacademie van Perm. Daarnaast werkte het balletgezelschap samen met tal van Rusische balettheaters en heeft het talrijke prijzen en onderscheidingen verkregen op internationale wedstrijden en balletfestivals. Dat het St. Petersburg Festival Ballet met zijn 42 majestueuze dansers de geschiedenis van zijn afkomst ademt, reflecteert in hun aanzien als één van de mooiste en belangrijkste balletgezelschappen van Rusland, en één van de meest prestigieuze ter wereld.

Het Baltic Festival Orchestra

Met als centraal figuur Maestro Nikitin, is een samenspel tussen de grootste beroepsmusici van Letland, Hongarije en Rusland (het Lets Nationaal Symfonieorkest, het orkest van de Letse Nationale Opera, het Liepāja Symfonieorkest enz.), samen met studenten van het Lets Conservatorium. Maestro Vadim Nikitin, de stuwende en verenigende kracht in het orkest als artistiek leider en dirigent, is een beroemde dirigent uit St. Petersburg. Ondanks een indrukwekkend repertoire, ligt de kracht van het befaamde gezelschap bij klassieke balleten als ‘Het Zwanenmeer‘, ‘De Notenkraker’, ‘Doornroosje’, ‘Giselle’, ‘Don Quichot’ en vele andere. Door talrijke samenwerkingen met gerenommeerde balletgroepen uit Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland is het orkest inmiddels wereldwijd bekend en gevraagd. Ondanks de relatief kleine bezetting, hebben de muzikanten reeds de reputatie verworven één van de beste balletorkesten van Europa te zijn. Het Baltic Festival Orchestra zal dit balletseizoen uitsluitend spelen voor St. Petersburg Festival Ballet in België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk, Scandinavië en de Baltische landen.

Giselle ballet Gent