...

Steeds meer mensen ervaren overlast van de buren

Steeds meer mensen ervaren overlast van de buren

Steeds meer mensen ervaren overlast van de buren

Sinds de eerste lockdown in België die medio maart 2020 begon, zijn we er met zijn allen achter gekomen dat je thuisomgeving nog belangrijker is dan we eerst dachten. Ook je buren spelen hier een belangrijke rol in. Als je overdag nooit thuis was vanwege je werk en je komt er nu achter dat je buurman overdag zijn zangtalenten aan het uittesten is, of dat hij een nieuw muziekinstrument wil leren spelen, dan kan dit geluidsoverlast veroorzaken. In deze blog zetten we de meest voorkomende vormen van overlast voor je op een rijtje, samen met de bijbehorende tips.

Rookoverlast

Niets is vervelender dan rookoverlast buren. Dit komt het meeste voor bij flatgebouwen, gedeelde balkons of appartementen met een gezamenlijke ingang. Als je zelf er niet voor gekozen hebt om te gaan roken, maar toch dagelijks de rook van anderen inademt dan is dit natuurlijke een terechte klacht. Het is alom bekend dat roken slecht voor je is. Het vergroot de kans op hart- en vaatziekten en ziektes zoals longkanker en andere loongerelateerde ziektes. Als je al meerdere keren met je buren in overleg bent geweest en dit niet lijkt te helpen, zijn er nog een aantal andere dingen die je eventueel zou kunnen doen om de overlast te verminderen. Je zou bijvoorbeeld je woning beter kunnen isoleren, ramen aan de kant van de overlast dicht laten of een luchtreiniger aanschaffen.

Geluidsoverlast

Uit het rijtje overlast is dit de meest voorkomende. Dit komt omdat het ook relatief makkelijk is om geluidsoverlast te creëren. Vooral bij flats is dit een veelvoorkomend probleem omdat je niet alleen te maken hebt met buren links en rechts van je, maar je hebt ook buren boven en/of beneden wonen. Als je bovenbuurvrouw de hele dag op hakken door het huis loopt, is het begrijpelijk dat je hier op den duur gek van wordt. Ga eerst in gesprek met de veroorzaker van de geluidsoverlast, vaak heeft de veroorzaker niet eens door dat het zoveel overlast oplevert. Als de gesprekken niet helpen kun je een klacht indienen bij bijvoorbeeld de verhuurder of de woningbouw, maar vaak gaat er enige tijd overheen voordat hier iets mee gedaan wordt.

Vernieling

Krassen op de auto’s, het bekladden van gevels of het vernielen van straatmeubilair. Het komt helaas nog veel te vaak voor. Ook deze acties kunnen, begrijpelijk, voor grote irritaties zorgen bij buurtbewoners. Niemand zit er dan ook op te wachten dat je auto beklad wordt of dat er scheldwoorden op de glijbaan van de speeltuin worden gezet. In deze gevallen kun je een melding doen bij de gemeente. Zij zorgen ervoor dat de speeltuin zo snel mogelijk weer schoon is gemaakt, zodat de kinderen hier weer ongestoord kunnen spelen. Vernieling van andere gemeente-eigendommen zoals bushokjes, brievenbussen en lantaarnpalen kan grote gevolgen hebben. Als het meer dan één keer gebeurt, kan het zijn dat de gemeente de brievenbus of het bushokje niet meer vervangt of dat het heel erg lang duurt voordat het vervangen wordt.