...

Protest tegen Wolvenpark D’Hoppe

Tweehonderd mensen op fakkeltocht tegen Wolvenpark DHoppe

Protest tegen Wolvenpark D’Hoppe

In het taalgrensgehucht D’Hoppe (Vloesberg) kwamen zaterdagavond tweehonderd mensen samen om een fakkeltocht te houden tegen een gepland Wolvenpark.

Het park is een initiatief van de familie Fort, uitbaters van een vroegere zavelput en stortplaats in het dorp. Na hevige protesten dienden zij de uitbating daarvan te stoppen in 2006. Een sanering kwam er evenwel niet, ondanks de aanwezigheid van giftige zware metalen.

Door de uitbating van een toeristisch park wil de familie nu zijn gronden ten gelde maken. Volgens de familie wil men een tiental chalets verhuren aan toeristen, die dan kunnen uitkijken op kooien met wolven er in. Van bij aanvang lekte uit dat de familie op termijn grotere plannen heeft en op de site, hotels, restaurants en een parking voor 500 wagens wil aanleggen. Actievoerders en buren vinden dat zo een project niet pas in zo een klein dorp, midden in een Europees beschermde Natura 2000 gebied.

Provincie Henegouwen

De Provincie Henegouwen keurde de aanvraag voor het Wolvenpark in eerste instantie af, maar de familie Fort tekende beroep aan. Het gemeentebestuur van Vloesberg steunt het project, de nabijgelegen gemeente Brakel is tegen. Het dossier belandt in januari op de tafel van de Waalse regering die de knoop moet doorhakken.

Zaterdag hielden een tweehonderd buurtbewoners en leden van La Houppe Natura 2000 D’Hoppe, vzw Climaxi, vzw ’t Uilekot en Natuurpunt Zwalmvallei een fakkeltocht om de Waalse regering te vragen dit dossier niet goed te keuren. Ze eisen ook dat het voormalige stort gesaneerd wordt en dat de bossen van de familie Fort onteigend worden als vergoeding voor die sanering. In januari plannen de actiegroepen ook een fotowedstrijd.

Filip De Bodt
vzw Climaxi