...

Zo onderhoud je tuinmeubelen in de winter

Zo onderhoud je tuinmeubelen in de winter

Zo onderhoud je tuinmeubelen in de winter

Je tuin krijgt flink wat te verduren tijdens de wintermaanden. Denk aan de kou, bevriezen, regen of harde wind. Het is dan ook geen nieuws dat je juist in de winter extra aandacht aan je tuin moet besteden, zodat je er na de winter weer van kunt genieten. Dit geldt niet alleen voor je tuin, maar ook voor je tuinmeubelen, want die staan er ook nog. Nu is het zo dat niet ieder soort type tuinmeubel hetzelfde onderhoud nodig heeft in de winter. Zo wordt teakhout niet afgedekt, maar wicker en aluminium wel. Ben je benieuwd hoe je jouw type tuinmeubelen tijdens de winter mooi houdt voor het zomerseizoen? We leggen het je uit.

Materialen

Alvorens te beginnen met het onderhoud van je tuinmeubelen is het verstandig om te kijken naar de materialen waarvan jouw tuinmeubelen zijn gemaakt. Zo kun je er zeker van zijn dat je de juiste manier toepast.

Wicker en aluminium

Wicker en aluminium zijn veel voorkomende materialen in de categorie tuinmeubelen. Deze materialen zijn goed bestendig tegen de kou en kunnen gewoon buiten blijven staan. Wel is het slim om deze type materialen af te dekken, met bijvoorbeeld een groot zeil, om ze nog beter te beschermen.

Kunststof

Kunststof met kou is niet de allerbeste combinatie. Kunststof meubelen kun je het beste ergens naar binnen halen en op een droge plek neerzetten. Mocht je hier geen ruimte voor hebben, dan kun je beschermhoezen eroverheen doen. Een andere tip is om je stoelen tegen de tafels aan te kantelen, zodat het kunststof niet breekt door het winterse weer als je er weer op gaat zitten.

Teakhout

Teakhout is een natuurlijk, duurzaam en hard materiaal wat je niet hoeft af te dekken tijdens de winterperiode. Teakhout neemt namelijk geen water in zich op als het volledig droog is. Dit is dan ook een van de redenen waarom sommige boten van teakhout zijn gemaakt en het zo populair in de scheepsbouw was vroeger.

Tot slot kun je de kussens wel altijd het beste naar binnen halen. Kussens zijn namelijk  schimmelgevoelig. Om deze reden is het nodig om ze op een droge en geventileerde plek te liggen gedurende de wintermaanden, wil je er het seizoen erna weer opnieuw van genieten. Mocht het onverhoopt toch een keer gebeuren, dan zullen goede tuinkussens niet meteen schimmelen. Leg ze in ieder geval gauw binnen om ze te drogen.