...

Kies je voor stucwerk of vliesbehang?

Kies je voor stucwerk of vliesbehang

Kies je voor stucwerk of vliesbehang?

Muren zijn één van de belangrijkste delen van je woning. Niet alleen omdat ze de kamers vormgeven, maar ook omdat ze mede de sfeer in je huis bepalen. Ga je verhuizen of je huis opknappen, dan is wat je met de wanden wil doen, meestal één van de eerste vragen.

Bij nieuwbouwwoningen wordt een woning over het algemeen opgeleverd met wanden die, zoals dat heet, ‘behangklaar’ zijn. Maar dat betekent niet dat er geen andere keuze is dan het behangen van deze wanden. Woon je in een bestaande woning, ook dan wil je van tijd tot tijd de wanden weer een frisse aanblik geven. Toch hebben bestaande wanden een andere aanpak nodig dan de wanden van een nieuwbouwwoning. Weten wat de mogelijkheden zijn, maakt het soms makkelijker kiezen.

Stucwerk bij een nieuwbouwhuis

Bij een nieuwbouwwoning is er, omdat de wanden nog helemaal nieuw zijn, een veel dunnere laag stucwerk nodig dan bij bestaande woningen. Meestal volstaan één of twee dunne pleisterlagen, afhankelijk van de ondergrond. Stucen in een nieuwbouwwoning is door deze dunpleister dus goedkoper dan wanden stucen in een bestaande woning.

Naast stucen hoor je ook vaak de optie renovlies behang. Renovlies behang is behang dat bestaat uit papier aangevuld vezels, veelal polyester vezels. De naam komt van renovatievlies, een product dat bedacht is om snel en goedkoop muren te renoveren. Tegenwoordig wordt het ook gebruikt als stuc behang omdat het qua structuur op afstand bijna niet te onderscheiden is van een gestucte muur. Uiteraard ligt het wel aan de ondergrond hoe het eindresultaat wordt. Oneffenheden blijven ook na het aanbrengen van renovlies bijna altijd zichtbaar.

Glasvliesbehang

Hoewel de termen renovlies en glasvlies veel door elkaar gebruikt worden, zijn het twee verschillende producten. Het verschil is dat glasvlies meer structuur heeft dan renovlies. Dit komt omdat de bestanddelen van glasvliesbehang bestaan uit kleine glasvezels terwijl renovliesbehang  meer bestaat uit papier. Hierdoor ontstaat er een andere structuur. Ook kun je renovlies later makkelijker verwijderen dan glasvlies.

De keuze

Wat je kiest is afhankelijk van wat je voor resultaat wil hebben en wat de ondergrond is. Bedenk daarom vooraf wat je op de wand wil als eindresultaat. Kijk daarbij naar kleur maar vooral ook of je een gladde wand wil of een wand met structuur. Wil je een behang met een printje of een egale kleur en ook het trendy beton cire is natuurlijk een optie. De keuze van de afwerking heeft invloed op wat het beste is als ondergrond. Heb je een bestaande woning waar de muren en plafonds oud zijn, dan kan het een goede keuze zijn alle wanden en plafonds in één keer goed aan te pakken en van een nieuwe stuclaag te voorzien. Zijn de wanden echter nog goed tact, vertonen ze geen grote scheuren of afbladderende lagen, dan is alles opnieuw te laten stucen niet nodig en kun je door alles airless te laten spuiten je gehele woning snel een efficiënt een nieuwe frisse aanblik geven.