...

Antwerpse cultuurtempel krijgt nieuw leven

Antwerpse cultuurtempel herrijst

Antwerpse cultuurtempel wordt nieuw leven ingeblazen 2 jaar na vertrek Echt Antwaarps Theater! Twee jaar na het laatste optreden van het Echt Antwaarps Theater en het sluiten van de poort van de Arenbergstraat 10 erachter, verrees met TriArte een gloednieuw onafhankelijk cultureel centrum in dit legendarische Antwerpse culturele heiligdom. De drijvende kracht er achter is Charpentier, de grootste professionele danskleding- en accessoireswinkel van België. Kledingstudio Duet en muziekgroep Pateeke slaan hiervoor de handen in elkaar en hopen iedereen een podium te bieden bij TriArte.

Antwerpse Arenbergstraat 10

De opknapwerken gaan binnenkort van start

De integratie van retail, horeca en natuurlijk cultuur moet van dit iconische gebouw opnieuw het bruisende centrum van de Antwerpse theaterwijk maken. De opknapwerken gaan binnenkort van start en er wordt naarstig gewerkt aan de samenstelling van het culturele aanbod van TriArte voor seizoen 2021 – 2022. Dit zal u kunnen ontdekken op hun website (in aanmaak) www.triarte.be. Na een tijdje herrijst Arenbergstraat 10, het iconische adres van het 32-jarig Echt Antwaarps Theater, uit de as.  Het wordt de thuisbasis van het nieuwe onafhankelijke culturele centrum TriArte.

Een synergie tussen de drie verschillende functies

De drijvende krachten achter TriArte zijn Glenn Desmedt, Kim Van Lancker, Patrick Defort en de organisaties achter hen: *bvba Charpentier, bvba Duet en vzw Pateeke. TriArte wil een antwoord bieden op de heersende ‘zalenjacht’ van talloze Vlaamse gezelschappen enculturele verenigingen, en dat op de meest Perfecte locatie die maar denkbaar is: daar waar vanouds iedere straatsteen theater Het Legendarische pand wordt een plek waar er altijd wel iets te beleven valt, voor een zo divers mogelijk publiek. Om dit te bereiken bouwt TriArte een synergie uit tussen de drie verschillende functies die zich in het gebouw zullen vestigen:

1: RETAIL
Bvba Charpentier zal op termijn z’n winkel, momenteel gelegen in de Nationalestraat te Antwerpen, vestigen in de oude ticketingbureaus en de traphal. Samen met Charpentier zal Duet bvba verhuizen en het oude appartement op de eerste verdieping betrekken.

2: HORECA

Deze functie zal steunen op twee pijlers.

1) GRAND CAFE ‘OTHELLO’: het onvermijdelijke bruine “cultuurcafé” op het gelijkvloers, waar je dagelijks van ’s middags tot na de laatste voorstelling terechtkan voor enkele stijlvolle kleine gerechten, welgekozen dranken en gerechten, met nu en dan live-optredens kortom alles wat binnen het kader past. Het Grand Café vormt ook het Ideale gelegenheidskader voor lezingen, presentaties en inleidingen van een voorstelling..

2) LOCATIEVERHUUR. De salons op de eerste verdieping en de theatrezaal kunnen gehuurd worden voor recepties, Congressen, (bedrijfs)feesten,… : Al dan niet worden in samenspraak met de huurder extra diensten voorzien, die kunnen uitmonden in het gedetailleerd uitwerken van een totaalconcept: catering, speciaal in eigen atelier (Duet) ontworpen thematische aankleding, met of zonder live muziek,…. De multidisciplinaire aanpak van TriArte combineert de verschillende podiumkunsten dans, live muziek, en spel om de klant iets onvergetelijks te serveren!

3: CULTUUR
De theaterzaal wordt vanzelfsprekend het kloppende cultuurhart van TriArte, in de meest uitgebreide zin van het woord. Dans, films, concerten, comedies, toneel, musicals, operette en opera: elke stijl heeft hier zijn plaats. De zaal zal zowel beschikbaar zijn voor verhuur als de thuishaven voor de producties van vzw Pateeke. Daarnaast zal TriArte, zoals elke reguliere schouwburg, de programmatie vervolledigen door de inkoop van een zo divers mogelijk gamma aan voorstellingen. Gastgezelschappen of lokale verenigingen zullen in TriArte ook een repetitieruimte kunnen huren die qua afmetingen de ruimte op het podium benadert.

Antwerpse Arenbergstraat 10

De grote achterliggende gedachte die de oprichting van TriArte inspireert, is dat een cultuurtempel in het hart van de stad niet verloren mag gaan, maar in die hoedanigheid gekoesterd moet worden en alle kansen moet krijgen om weer volop te bloeien! De initiatiefnemers hebben er alle vertrouwen in dat zij dit waar kunnen maken met de creatie van een ontmoetingscentrum voor jong en oud, waar alle vormen van cultuur vertegenwoordigd zijn en iedereen z’n gading kan vinden.

Foto’s: House Of Entertainment